Održana elektronska sjednice Upravnog odbora
01.02.2021

Povodom najnovije Odluke Vlade Crne Gore da poslove izdavanja urbanističko-tehničkih uslova uzme iz nadležnosti jedinica lokalne samouprave i vrati ih u nadležnost Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, na zahtjev jednog broja predsjednika opština, održana je elektronska sjednica Upravnog odbora Zajednice opština.

Upravni odbor je izrazio neslaganje sa ovakvom odlukom Vlade, uz ocjenu da se na ovaj način, bez opravdanog razloga, dodatno centralizuju poslovi u oblasti planiranja prostora i izgradnje objekata, što je postupanje suprotno od najave premijera u ekspozeu – da decentralizacija nadležnosti ka lokalnim samoupravama mora biti odlučnije sprovedena.

Po ocjeni Upravnog odbora Zajednice opština, negativne posljedice ovakve odluke mogu biti višestruke, što će, prije svega, osjetiti građani kroz otežane uslove za ostvarivanje svojih prava u ovoj obalsti ali i opštine kroz ograničene mogućnosti za njihov razvoj.

U cilju sprječavanja nastanka štetnih posledica, Upravni odbor Zajednice opština, jednoglasno je donio Odluku da podnese Inicijatvu Vladi Crne Gore, da donese Uredbu kojom će poslove izdavanja urbanističko-tehničkih uslova, osim za složene inženjerske objekte, iz nadležnosti Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i ubranizma, povjeriti jedinicama lokalne samouprave.

U radu Upravnog odbora učestvovao je 21 član (od ukupno 25) i to gradonačelnik Glavnog grada, gradonačelnik Prijestonice i predsjednici/e opština: Bar, Berane, Bijelo Polje, Gusinje, Golubovci, Danilovgrad, Žabljak, Kolašin, Mojkovac, Nikšić, Petnjica, Plav, Plužine, Pljevlja, Rožaje, Tivat, Tuzi, Ulcinj i Šavnik i jednoglasno podržali Predlog Odluke i sadržaj Inicijative.

Odluka Upravnog odbora i Inicijativa za donošenje Uredbe, dostavljena je Vladi Crne Gore i Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma na razmatranje.

Inicijativa

Odluka

Kategorija: