Transnacionalna i međuregionalna saradnja u fokusu 6-og sastanka Zajedničkog savjetodavnog odbora između Komiteta regiona EU i Crne Gore
02.06.2016

brisel 02.06.2016

Jačanje kadrovskih resursa i obezbjeđivanje sredstava za finansiranje projekata kroz formiranje takozvanog Rivolving fonda je nepohodno kako bi lokalne zajednice dobile što više bespovratnih sredstava iz sredstava EU – zaključeno je na sastanku Zajedničkog savjetodavnog odbora između Komiteta regiona EU i Crne Gore koji je održan 1-2. juna 2016. godine u Briselu.

Kopredsjedavajući Aleksandar Bogdanović, Gradonačelnik Prijestonice Cetinje je izjavio da je Zajednica opština Vladi već dostavila inicijativu za formiranje Rivolving fonda iz kojeg bi lokalne samouprave pozajmljivale novac za predfinanisiranje projekata EU. On je pojasnio da bi opštine bile u obavezi da nakon odobravanja izvještaja i uplate sredstava od strane EU vrate pozajmljena sredstva u fond koja bi se ponovo koristila za predfinnansiranje novih projekata.

„Na taj način bi se snažno  povećao apsorpcioni kapacitet lokalnih samouprava u dijelu korišćenja bespovratnih sredstava iz  EU fondova“ –  rekao je Bogdanović.

Formiranje sličnog fonda značajno je pomoglo bugarskim opštinama da koriste EU sredstva, a kako je saopšteno, do sada je preko fonda opštinama pozajmljeno 510 miliona eura za predfinansiranje i za koofinasiranje EU projekata.

Jedna od preporuka sa sastanka je i da se obezbijedi dalje jačanje kapaciteta lokalnih samouprava za izvršavanje obaveza koje proističu iz pristapanja EU, jer se dvije trećine zakonodavstva EU sprovodi na lokalnom i regionalnom nivou. Takođe je istaknuto da lokalne samauprave moraju od početka biti uključene u proces priprema za članstvo u EU  i da ih nikako ne treba ostavljati za kraj, što su i uradile pojedine sadašnje članice EU.

Ukazano je i da treba dalje jačati Mrežu opštinskih projektnih menadžera, jer može imati značajnu ulogu i važnost u budućem sprovođenju projekata EU.

Preporuke su dio Izvještaja o međuregionalnoj saradnji koji su sačinili Aleksandar Žurić, Predsjednik Opštine Bijelo Polje i Snježana Bužinec, Predsjednica Opštine Jakovlje.

Izvještaj sa preporukama će biti dostavljen Evropskoj komisiji i Vladi Crne Gore.

Kopredjedavajući Hjui Mekgrat istakao je da lokalne samouprave imaju problem sa visokim dugom i da često nijesu održive. Dodao je da je jako bitno što proces učlanjenja Crne Gore u EU podržavaju i vlast, ali i opozicija,  navodeći da se nada će se podrška nastaviti.

U tom smislu lokalne i regionalne vlasti imaju značajnu ulogu. Međuregionalna saradnja i prekogranična saradnja, i razvoj lokalne samouprave sa druge strane, su dva lica istog novčića“ – istakao je Mekgrat.

Predsjednik Opštine Pljevlja Mirko Đačić je govorio u okviru panela koji je bio povećen ekonomskom upravljanju i ekonomskom razvoju na lokalnom nivou.

Crnogorsku delegaciju su predstavljali: Aleksandar Bogdanović, Gradonačelnik Prijestonice Cetinje, Aleksandar Žurić, Predsjednik Opštine Bijelo Polje, Veselin Grbović, Predsjednik Opštine Nikšić, Mirko Đačić, Predsjednik Opštine Pljevlja i Orhan Šahmanović, Predsjednik Opštine Plav.  Na sastanku je govorio i Darko Mrvaljević, koordinator Mreže opštinskih menadžera Zajednice opština, koji je, između ostalog, istakao i da su opštine u prethodnom periodu realizovale projekte koje je podržala EU u vrijednosti od oko 20 miliona eura. Sastanku je prisustvovala i Vanja Starovlah, sekretar Zajedničkog savjetodavnog  odbora između Komiteta regiona EU i Crne Gore.