Konferencija „Ženske kvote – put do jednakosti”: Potpisana Deklaracija o jednakom političkom učešću žena
07.06.2024

U organizaciji Zajednice opština Crne Gore (ZOCG), Skupštine Glavnog grada i Misije OEBS-a u Crnoj Gori, održana je konferencija Ženske kvote – put do jednakosti”, koja se završila potpisivanjem Deklaracije o jednakom političkom učešću žena.

Ovim dokumentom preporučuje se Skupštini Crne Gore da prilikom predstojeće reforme izbornog zakonodavstva obezbijedi preduslove za sprovođenje dobre prakse u realizaciji pune ravnopravnosti žena, odnosno da se propišu minimalne kvote od najmanje 40 odsto kandidata na izbornoj listi za osobe manje zastupljenog pola/roda.

Na konferenciji je govorila predsjednica Skupštine ZOCG i predsjednica Skupštine Glavnog grada dr Jelena Borovinić Bojović koja je ocijenila da su kvote za veće političko učešće žena samo jedan od mehanizama kojim se obezbjeđuje rodna ravnopravnost. 

– U Crnoj Gori nažalost još ne postoji dovoljna svijest o tome šta kvote znače, a u izbornom procesu postojeći zakonodavni okvir se ne poštuje dovoljno. Zato je važno poslati poruku sa institucionalnog nivoa da su promjene u pravcu povećanja procenta kvota za žene na izbornim listama neophodne i da ćemo se boriti da na izbornim listama bude zastupljeno 40 procenata žena kako bi se u predstavnickim tijelima njihov broj povećao. Sloboda govora je osnovni postulat demokratije, koji se nikako ne smije dovesti u pitanje, ali isto tako ona se ne smije zloupotrebljavati i sluziti kao opravdanje za nešto sto predstavlja govor mržnje i što nema drugi cilj do da uvrijedi ili povrijedi – rekla je Borovinić Bojović. 

Šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori Dominik Vag kazala je da se u svijetu broj žena parlamentaraca povećava. 

– Iako je promjena pozitivna u 2022. godini pokazala je slabiji rast. Treba raditi na ovim pitanjima. Obaveza je povećati kvote na izbornim listama. Moramo promovisari rodnu jednakost. Stidije su pokazale da liderstvo gdje su zadrupljena oba roda donosi veliku korist drustvu – rekla je Vag.

U drugom dijelu konferencije održan je panel na temu „Govor mržnje prema ženama i digitalno nasilje”.

Učesnice konferencije bile su odbornice i aktivistkinje za ženska prava iz Srbije, Slovenije, Hrvatske i Sjeverne Makedonije.

Kategorija: