Zelena agenda u fokusu gradonačelnika regiona
19.04.2024

U okviru generalne skupštine NALAS-a danas je u Baru održan panel Povelje gradonačelnika za energiju i klimu – Vizija za Jugoistočnu Evropu, u kojem su participirali gradonačelnica Podgorice Olivera Injac, gradonačelnik Rijeke i novoizabrani potpredsjednik NALAS-a Marko Filipović, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić i predsjednik Skupštine Grada Zagreba Joško Klisović.

Gradonačelnica Podgorice  Olivera Injac govorila je o aktivnostima u glavnom gradu Crne Gore iz oblasti zelene agende –  unapređenju javnog prevoza uz digitalizaciju usluga, unapređenju biciklističke infrastrukture, proširenju urbanih zelenih površina i pošumljavanju okolnih brda stvaranjem zelenog pojasa.

– Podgorica postaje zelenija i u tom smislu važno je pomenuti i zaštićena prirodna dobra – jedno od njih je spomenik prirode Park šuma Gorica. Takođe, sprovodimo aktivnosti na poboljšanju energetskih karakteristika stambenih zgrada, u saradnji sa vlasnicima stanova, obezbjeđujući 50% potrebnih finansijskih sredstava, što doprinosi smanjenju potrošnje energije i na taj način ublažava klimatske promene i doprinosi poboljšanju kvaliteta vazduha. Napomenuću i da je izrađen naš SECAP – plan za održivu energiju i klimatsku akciju koji definiše aktivnosti koje će nas približiti klimatskoj neutralnosti – rekla je Injac, ističući da je ponosna na činjenicu da Podgorica postaje sve privlačnija kao partner u brojnim međunarodnim projektima.

Predsjednik Skupštine Grada Zagreba Joško Klisović je ocijenio da je green deal najbolja alternativa osmišljena na nivou Evropske unije za borbu sa današnjim izazovima, jer on treba da pomiri sve razlike između evropskih politika, budući da se ponekad dešava da  nešto dobro u jednoj politici može da se negativno reflektuje u drugoj.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić kao važan korak u ovoj oblasti u glavnom gradu BiH istakla uspostavljanje posebnog gradskog servisa za održivi razvoj, ali i projekat urbane bašte za koji je grad Sarajevo dobio nagradu Zeleni šampion Zapadnog Balkana.

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović je kao posebno uspješan projekat izdvojio reuse   centar na kojem se od otpadnih materijala, u prvom redu plastike i drva, dizajniraju, razvijaju i stvaraju novi proizvodi.

Prema riječima Kelmenda Zajazija, direktora NALAS-a, ova organizacija će obezbijediti uspostavljanje kancelarije za administriranje Povelje gradonačelnika za energiju i klimu za Zapadni Balkan.

Na panelu je učestvovao i Frederik Bojer, šef Evropske kancelarije Povelje gradonačelnika za energiju i klim, a moderator je bila regionalna projekt menadžerka  Njemačkog društva za tehnički saradnju (GIZ) Dubravka Bošnjak

Kategorija: