U Briselu zasijeda ZSO Crne Gore i Komiteta regiona EU
28.04.2024

Dvadeseta sjednica Zajedničkog savjetodavnog odbora Komiteta regiona Evropske unije i Crne Gore (ZSO) biće održana u ponedjeljak, 29. aprila, 2024. u Briselu.

Na dnevnom redu sjednice biće uloga crnogorskih opština u procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, kao i pitanje fiskalne decentralizacije.

Kopredsjedavajući ZSO su Dušan Raičević, predsjednik Upravnog odbora Zajednice opština Crne Gore i predsjednika Opštine Bar, i Roberto Ćambeti, predsjednik regije Veneto. Članovi ZSO sa crnogorske strane su čelni ljudi lokalnih samouprava Nikola Đurašković (Cetinje), prof. dr Olivera Injac (Podgorica), Vladimir Jokić (Kotor), Marko Kovačević (Nikšić), Petar Smolović (Bijelo Polje), Dario Vraneš (Pljevlja) i Radoš Žugić (Žabljak). Sa strane Komiteta regiona EU članovi ZSO su Vensan Šove (Oten, Francuska), Gregor Macedoni (Novo Mesto, Slovenija), Bronius Markauskas (Klajpeda, Litvanija), Tine Radinja (Škofja Loka, Slovenija), Isolde Ris (Zapadni distrikt Sarbrikena, Njemačka), Mindaugas Sinkevičius (Jonava, Litvanija) i Željko Turk (Zaprešić, Hrvatska).

O ulozi opština u procesu pridruživanja EU govoriće ambasador Crne Gore pri EU Petar Marković, zamjenica šefa Jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Generalnoj direkciji za susjedstvo i pregovore o proširenju Evropske komisije Sindi van den Bogert i ekspert NALAS-a Darko Mrvaljević,dok će izlaganja o fiskalnoj decentralizaciji imati generalna sekretarka Zajednice opština Mišela Manojlović i dr Simona Kuković, profesorka političkih nauka iz Nove Gorice.

Sjednica ZSO održava se u okviru Dana proširenja, koji pored plenarnog zasijedanja obuhvata i sjednice radnih grupa za Zapadni Balkan, Tursku i Ukrajinu.

Komitet regiona EU od 2015. godine organizuje jednom godišnje Dan proširenja sa ciljem da se skrene pažnja kako institucijama EU, tako i zemljama kandidatima, da za ulazak u EU nije dovoljno pripremiti samo centralnu vladu i administraciju, već da i lokalne i regionalne vlasti takođe moraju biti u potpunosti pripremljene za pristupanje, pošto se više od 70 procenata zakona EU sprovodi na njihovom nivou.  

Ove godine Dan proširenja organizuje se u saradnji sa Belgijom koja trenutno predsjedava Savjetom Evropske unije.

Sjednica Zajedničkog savjetodavnog odbora Komiteta regiona Evropske unije i Crne Gore može se pratiti uživo u ponedjeljak, 29. aprila, 2024. od 14:30 časova na sajtu https://cor.europa.eu/Enlargement-Day/2024/Pages/Programme.aspx.

Kategorija: