Ruralni turizam razvojna šansa lokalnih zajednica
15.04.2024

Generalna sekretarka Zajednice opština Crne Gore (ZOCG) Mišela Manojlović učestvovala je prošle sedmice u Splitu na šestom Međunarodnom kongresu ruralnog turizma, na kojem su stručnjaci iz ove oblasti iz cijelog svijeta podijelili svoja iskustva i podatke, koji bi mogli da budu od izuzetne koristi za razvoj ove turističke grane u Crnoj Gori, posebno s obzirom na sjajne potencijale koje ima naša država.

– Crna Gora tek treba da na pravi način valorizuje svoja ruralna područja kao turističke destinacije, što je odlična razvojna šansa za naše nedovljno razvijene opštine na sjeveru zemlje, ali isto tako i za one u centralnom i južnom dijelu, imajući u vidu da ruralni turizam po svojoj prirodi osnažuje najprije male lokalne zajednice koje i pružaju takve vrste turističkih usluga. Naravno, ovaj vid turizma je značajan za ukupni privredni razvoj zemlje, a kako iskustva govore, pozitivno se odražava na demografska kretanja, na razvoj poljoprivrede i proizvodnje zdrave hrane, na zaštitu kulturnog nasleđa, bolju valorizaciju šumskog bogatstva, pruža mogućnosti investicija i samozapošljavanja i pritom značajno doprinosi i razvoju saobraćajne i digitalne infrastruktre – rekla je Manojlović.

Ona je podsjetila da se od ranije zalaže za to da se Crna Gora, s obzirom na svoje specifične prirodne kvalitete, brendira kao bio-eko destinacija, što bi, omogućilo razvoj posebnog vida zdravstvenog turizma koji se zasniva na prirodnim bogatstvima poput mineralnih voda, mineralnog pijeska i ljekovitog bilja, a koji je veoma cijenjen u svijetu.

Na kongresu su govorili univerzitetski profesori u oblasti turizma, zvaničnici Evropske unije i Ujedinenjih nacija zaduženi za ovu oblast, ali i brojni turistički djelatnici. Iskustva koja su podijeli predstavnici Hrvatske, kao zemlje domaćina kongresa, bila su inspirišuća i ohrabrujuća, naročito kada je riječ o vinskom turizmu i gazdovanju šumama.

Hrvatska za razvoj poljoprivrede poslednjih godina povlači oko 3,5 milijarde eura iz EU fondova, kao i 1,3 milijarde za razvoj turizma uopšte, uključujući i ruralni, dok je ukupan godišnji  prihod od turizma u ovoj državi 5,7 milijardi eura. Država obezbjeđuje veliki broj programa podrške razvoju zaleđa opština, a sredstva se ulažu u rekonstrukciju lovačkih domova koji se opremaju koriste u turističke svrhe, zatim, adaptaciju seoskih gazdinstava, izgradnju bazena, sauna i drugih sadržaja, izgradnju vrtića i domova kulture, edukativne staze kroz šume i slično, sa ambicijom da turističku sezonu transformišu u turističku godinu. Radi se i na osnivanju posebnog organa Vlade koji će uspostaviti saradnju svih državnih i lokalnih organa i subjekata koji se bave ruralnim turizmom.

Na kongresu je posebno potenciran značaj osnaživanja mladih i žena za ovaj vid turizma, pa tako Hrvatska na primjer obezbjeđuje bespovaratna sredstava za mlade u pojedinačnom iznosu do 75.000 eura.   

Kategorija: