Dušan Raičević preuzeo predsjedavanje NALAS-om
18.04.2024

Na XIX generalnoj skupštini Mreže asocijacija lokalnih samouprava Jugoistočne Evrope (NALAS), koja je počela danas u Baru, jednogodišnje predsjedavanje ovom organizacijom, osnovanom prije 20 godina, preuzeo je predsjednik Upravnog odbora Zajednice opština Crne Gore i predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević. Za potpredsjednike organizacije izabrani su Marko Filipović, gradonačelnik Rijeke, Emil Dragici, predsjednik opštine Vulkana Baj, i Agim Aliu, predsjednik Opštine Ferizaj.

Navodeći da je počašćen preuzimanjem funkcije predsjednika NALAS-a, Raičević je saopštio da je to važno i za Opštinu Bar i za Crnu Goru.

– Preuzimam ulogu predsjednika NALAS-a s uvjerenjem da snaga naše mreže leži u njenim članovima, što uključuje sve nas, lokalne vladine asocijacije, kao i naše članove, lokalne vlasti. Svaki grad, selo i opština u našem regionu može imati koristi od znanja, iskustva i ekspertize NALAS-a. Za vrijeme mog predsjedavanja, fokusiraću se na proširenje djelovanja NALAS-a kako bi obuhvatilo cijelo geografsko područje Jugoistočne Evrope. NALAS i dalje, nakon više od 20 godina, nastavlja da slijedi svoju misiju promovisanja ključnih vrijednosti na lokalnom i međunarodnom nivou, što je od izuzetne važnosti za sve nas, posebno na Balkanu i u Jugoistočnoj Evropi – poručio je Raičević.

On je ocijenio da je NALAS pokazao svoju posvećenost kao pouzdan partner zemljama Balkana i Jugoistočne Europe na njihovom putu prema punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, posebno ističući saradnju sa međunarodnim organizacijama poput Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope i Komiteta regiona Evropske unije.

– Vjerujem da je NALAS možda jači i odlučniji nego ikad da ostvari svoju misiju i ciljeve. Slijedeći Strateški plan NALAS-a 2023-2027. nastavićemo da dajemo prioritet  osnaživanju lokalnih vladinih asocijacija u Jugoistočnoj Europi, a koncentrisaćemo se na održivi razvoj, digitalizaciju javnih usluga, otpornost gradova, zeleni ekonomski rast i socijalnu inkluziju, što su sve važni prioriteti za nas na ovom prostoru – rekao je Raičević.

Skupštinu NALAS-a pozdravio je ministar javne uprave Vlade Crne Gore Maraš Dukaj, poručujući da su Vlada i ministarstvo u potpunosti posvećeni razvoju lokalne samouprave, a da je decentralizacija glavni prioritet. On je naveo da je Ministarsto započelo izradu novog Zakona o lokalnoj samoupravi kojim će se unaprijediti decentralizacija i uvesti politipski model lokalne samouprave. Oštinama će se vratiti nadležnosti u oblasti obrazovanja i prostornog planiranja, a planirano je i unapređenje saradnje centralnih i lokalnih vlasti, međuopštinska i međunarodna saradnja.

-Veoma cijenim preporuke organizacije kao što je NALAS, a nadam se da ćemo imati podrđku i drugih međunarodnih asocijacija sa kojima Crna Gora ima odličnu saradnju na putu učlanjenja u Evropsku uniju – poručio je ministar Dukaj.

Raičević je predsjedavanje preuzeo od dosadašnjeg predsjednika Mehmeta Ergun Turana, koji je istakao sve veću ulogu lokalnih vlasti u procesu integracije u EU.

– Naše lokalne vlade i asocijacije trebaju da budu prepoznate kao ključni strateški partneri u putovanju naših zemalja prema proširenju – rekao je Turan.

Detalje rada NALAS-a u prethodnoj godini predstavio je izvršni direktor organizacije Kelmend Zajazi.

Gost Skupštine bio je Bernd Voringer, potpredsjednik Kongresa lokalnih lokalnih i regionalnih vlati Savjeta Evrope, koji je podsjetio da je ova institucija osnovala NALAS prije 20 godina sa uvjerenjem da su lokalne  vlasti ključni faktor u građenju mira. On je poručio da sada, s obzirom na ukupnu situaciju u Evropi i  svijetu, Kongres i NALAS više nego ikada treba da sarađuju.

Skup je pozdravio i prvi predsjednik NALAS-a Tarzan Milošević,koji je ocijenio da je ova organizacija ostvarila cilj svog osnivanja – da obezbijedi važnu podršku u unapređenju funkcionisanja lokalnih samouprava.

U okviru generalne skupštine NALAS-a sjutra će biti održan Forum lokalnih samouprava sa temom „Zelena agenda za Zapadni Balkan”, kao i samit „Povelje gradonačelnika za energiju i klimu – Vizija za Jugoistočnu Evropu”.

Kategorija: