Međuopštinska i međunarodna saradnja od ogromnog značaja za funkcionisanje lokalnih samouprava
12.02.2024

Okrugli sto „Međuopštinska i međunarodna saradnja lokalnih samouprava”, koji je u podgoričkom Gradskom parlamentu održan na inicijativu dr Jelene Borovinić Bojović, predsjednice Skupštine Zajednice opština Crne Gore (ZOCG) i predsjednice Skupštine Glavnog grada, protekao je u znaku žive diskusije o iskustvima i najboljim praksama lokalnih samouprava  u međusobnoj i međunarodnoj saradnji.

Borovinić Bojović, koja je otvorila okrugli sto, istakla je da će se truditi da da dodatni impuls tješnjoj saradnji koja će donijeti benefite svim članicama ZOCG.

– Osim multilateralane saradnje u okviru Zajednice opština, vjerujem da treba podsticati i bilateralnu i trilateralnu saradnju naših gradova u svim oblastima –  poručila je Borovinić Bojović.

Ona je ocijenila da je prirodni nastavak međuopštinske saradnje – međunarodna saradnja, koja je u većini naših opština veoma živa, posebno s obzirom na proces evropskih integracija kao strateški cilj naše države.  

Ministar javne uprave Maraš Dukaj poručio je da Ministarstvo na čijem je čelu funkcioniše u bliskoj saradnji sa drugim ministarstvima, sa opštinama, ali i sa međunarodnim partnerima. Govoreći o svom iskustvu rada u lokalnoj samoupravi, on je posebno istakao značaj međuopštinske i međunarodne saradnje za realizaciju IPA projekata.

– Lokalne samouprave su osnovna vlast i moraju biti funkcionalne u svakom pogledu, ne zbog ljudi koji ih vode, nego zbog građana koji tamo žive. Ministarstvo javne uprave pomoći će im u svakom pogledu – rekao je ministar Dukaj.

Vanja Starovlah, pomoćnica generalne sekretarke ZOCG, ocijenila je da je lokalna samouprava, kao nivo vlasti i upravljanja najbliži građanima, od nemjerljivog je značaja za kvalitet života i rada svakog građanina.

– Svjesni svoje uloge u lokalnim zajednicama, Skupštine lokalnih uprava kao ključni donosioci i kreatori lokalnih javnih politika, najodgovorniji su za postavljanje strateškog i zakonskog okvira na lokalnom nivou. Okvira koji bi trebalo da pruži punu mogućnost održivog korišćenja raspoloživih razvojnih resursa, ali i unapređenja kapaciteta u oblastima gdje je primjetna manjkavost. Time je saradnja nezamjenljivi i nepresušni instrument sticanja znanja i vještina, zasnovanih na iskustvima drugih. Kako dobrim praksama, tako i naučenim lekcijama – rekla je Satrovlah.

U okviru panela „Međunarodna bilateralna saradnja – praksa i perspektive” govorio je sekretar Odbora za međunarodnu saradnju i evropske integracije ZOCG Darko Mrvaljević, koji je ukazao da je ova Asocijacija svojevrsna platforma i za međuopštinski i za međunarodnu saradnju crnogorskim opštinama. On je istakao velike mogućnosti koje opštinama pružaju projekti koje realizuje ZOCG, kao što su Regionalna mreža za razvoj kapaciteta u okviru voda (RCDN+), projekti energetske tranzicije, urbane mobilnosti i projekat mreže gradova za EU projekte.

U okviru ovog panela govorili su i Dejan Vuković, v.d. generalnog direktora za ekonomsku i javnu diplomatiju u Ministarstvu vanjskih poslova, Tanja Spičanović, potpredsjednica Opštine Bar, Ljiljana Šćepanović, savjetnica za međunarodnu saradnju u Glavnom gradu, Lena Pasinović, savjetnica za  međunarodnu saradnju Opštine Kotor i Arslan Hajdinaga, savjetnik predsjednika Opštine Ulcinj. 

Uvodničar panela „Međuopštinska saradnja – potrebe i izazovi“ bila je Sanja Živković, sekretarka Odbora za komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine ZOCG, dok su učesnici bili su Nina Blažić, načelnica Direkcije za nadzor jedinica lokalne samouprave u MJU, Branko Vuković, potpredsjednik Skupštine Glavnog grada i predsjednik Odbora za međuopštinsku i međunarodnu saradnju, Nađa Ljljanić, odbornica u Skupštini Glavnog grada, Svetlana Lučić, članicaik Odbora za međuopštinsku i međunarodnu saradnju SO Nikšić i menadžer Opštine Andrijevica Miloš Čukić.

Okruglom stolu prisustvovao je veliki broj diplomata akreditovanih u Crnoj Gori.

 

Video snimak cjelokupnog događaja možete pogledati na linku:

 https://www.youtube.com/watch?v=JZVdLSQHliw

Kategorija: