Reforme saobraćaja i podrška izgradnji kapaciteta u centru pažnje sjednice Zajedničkog savjetodavnog odbora Komiteta regiona EU i Crne Gore
15.12.2023

Članovi Evropskog komiteta regiona posjetili su Crnu Gori i opštinu Kolašin, kako bi sa crnogorskim predsjednicima opština razgovarali o reformskim procesima u lokalnim zajednicama na putu ka Evropskoj uniji. U fokusu razgovora bio je sektor saobraćaja a razgovaralo se i o podršci za izgradnju kapaciteta lokalnih administracija. Ovo je bio 19. sastanak Zajedničkog savjetodavnog odbora Evropskog komiteta regiona i Crne Gore i održan je dva dana nakon što su se lideri Evropske unije i Zapadnog Balkana sastali u Briselu, na samitu na kojem je EU reafirmisala perspektive članstva Zapadnog Balkana u EU.

Predsjednik Regionalnog savjeta italijanske pokrajine Veneto i kopredsjedavajući Zajedničkog savjetodavnog odbora Evropskog komiteta regiona i Crne Gore, Roberto Đambeti ponovio je podršku komiteta integraciji Crne Gore u EU, dodajući da je Crna Gora u ključnoj fazi u kojoj se podstiče nacionalni konsenzus o neophodnim reformama.

“Taj konsenzus postaje imperativ za osnaživanje zaustavljenog procesa pregovora sa Evropskom unijom. Nedavna politička dešavanja imaju potencijal da budu odlučujuća. Neophodno je da politička elita na svim nivoima zajednički definiše put i sprovede reforme neophodne za pristupanje EU.” poručio je Đambeti.

Sastankom je sa crnogorske strane kopredsjedavao Dušan Raičević, predsjednik Opštine Bar, koji je izrazio nadu da će nova Vlada nastaviti saradnju sa lokalnim samoupravama u procesu evropskih integracija. “Lokalne zajednice su stubovi naše društvene strukture i njihova uloga u procesu pridruženja Evropskoj uniji je od suštinskog značaja. Želimo postići više od običnog dijaloga. Ovaj sastanak predstavlja priliku za razmjenu iskustava, najboljih praksi i ideja koje će doprinijeti daljem unapređenju sistema lokalne samouprave. Posebno želim istaći važnost dijaloga između lokalnih lidera I evropskih predstavnika kako bismo zajedno radili na rješavanju izazova i prepreka sa kojima se suočavamo.” istakao je Raičević.

Ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimir Martinović, poručio je da je usvajanje i primjena evropskih standarda i efikasno korišćenje evropskih sredstava nešto što lokalne zajednice treba da posmatraju kao dobru priliku. “Pozvao bih predstavnike lokalnih vlasti da izgrađuju svoje kapacitete kako bi i regionalne i teritorijalne saradnje bile osnov razvoja. Samo uključivanje lokalnih samouprava u proces pristupanja je obaveza jer su one nosioci velikog dijela primjene evropskih standarda.” kazao je Martinović.  

Evropska komisija je nedavno pojačala podršku državnim službenicima na podnacionalnim nivoima na Zapadnom Balkanu, omogućavajući im da učestvuju u programu tehničke pomoći i razmjene informacija. Predstavnik Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Orlando Fusko kazao je da prethodni krugovi proširenja potvrđuju da što su jedinice lokalne samouprave bile više angažovane, to je proces pristupanja bio lakši. “Stoga je važno da i u Crnoj Gori obezbijedimo njihovo maksimalno učešće u pregovaračkim strukturama u korist procesa pristupanja zemlje EU. Lokalne samouprave su najbliže građanima i imaju jedinstveno razumijevanje lokalnih izazova i potreba.  Opštine treba da budu podržane u efikasnom obavljanju svojih dužnosti, moraju imati jasne nadležnosti i adekvatna finansijska sredstva.” poručio je Fusko.

Dr Tinatin Ahvlediani iz Centra za evropske političke studije (CEPS) u Briselu, naglasila je da je Novi plan za rast Zapadnog Balkana velika prilika za crnogorske opštine i njihov ekonomski razvoj.

Predsjednik Skupštine Grada Zagreba Joško Klisović, član Zajedničkog odbora, podijelio je Hrvatska iskustva pristupanja Evropskoj uniji, naglasivši da je najvažnije promijeniti način razmišljanja u evropski.

Saobraćaj kao oblast politike koja je na prethodnom sastanku u maju 2023. identifikovana kao jedan od glavnih sektora u kojem Crna Gora tek treba da se uskladi sa EU, bio je predmet tematske debate. Nakon što su dva akademska govornika, prof. Luka Novačko sa Univerziteta u Zagrebu i prof. Radoje Vujadinović sa Univerziteta Crne Gore iznijeli svoje stavove, članovi Komiteta razgovarali su o tome kako poboljšati mobilnost i povezanost u i oko relativno velikih gradova, kao što je Glavni grad Podgorica, i u slabo naseljenim područjima kao što je Opština Kolašin.

U dijelu sastanka koji je bio posvećen korišćenju instrumenta tehničke podrške (TAIEX) iskustva su podijelili Ivan Čupić, nezavisni konsultant za EU projekte iz Biograda na moru, Hrvatska i Darko Mrvaljević, sekretar Odbora za evropske integracije i međunarodnu saradnju Zajednice opština Crne Gore.

Kategorija: