Ambasador Republike Bugarske u posjeti Zajednici opština Crne Gore
01.12.2023

Ambasador Republike Bugarske u Crnoj Gori Stefan Dimitrov, i predsjednici opština Sadovo Dimitar Zdravkov i Brezovo Kalin Kalapankov, posjetili su danas Zajednicu opština Crne Gore.

Na sastanku se razgovaralo o potencijalnim oblastima saradnje i unapređenju odnosa između crnogorskih i bugarskih opština, kao i mogućoj saradnji Zajednice opština Crne Gore sa Regionalnom asocijacijom opština Trakije, čije članice su opštine Sadovo i Brezovo.

Na sastanku je naglašena dobra saradnja između nacionalnih asocijacija opština Crne Gore i Bugarske, koja se prije svega ogleda kroz razmjenu informacija i iskustava o ključnim pitanjima za lokalnu samoupravu. Takođe, istaknuta je saradnja kroz realizaciju zajedničkih projekata i aktivnosti u okviru evropskih i regionalnih mreža lokalnih vlasti.

Kada je riječ o saradnji crnogorskih opština s bugarskim opštinama, posebno su naglašeni već potpisani protokoli o prijateljstvu i bratimljenju. Takođe je istaknuta spremnost za uspostavljanje novih bratimljenja, a posebno je iskazana spremnost za saradnju opština Sadovo, Brezovo i Trojan sa crnogorskim opštinama.

S obzirom na to da Bugarska značajno koristi sredstva Europske unije, posebno kroz aktivnosti opština, dogovoreno je da se razmotre mogućnosti organizovanja zajedničkog sastanka crnogorskih opština s određenim brojem bugarskih opština koje imaju bogato iskustvo i uspjeh u privlačenju i implementaciji projekata finansiranih iz EU fondova.

Kategorija: