Konkretizovana podrška opštini Berane
03.03.2023

Predstavnici Zajednice opštine Crne Gore održali su danas sastanak sa predsjednikom opštine Berane Vukom Todorovićem i saradnicama. 

Generalna sekretarka Zajednice opština Mišela Manojlović je ukratko predstavila glavne prioritete Zajednice za ovu godinu i podršku koju može pružiti u rješavanju problema lokalnih samouprava u raznim oblastima.

Predsjednik Todorović je govorio o izazovima sa kojima se Opština Berane suočava u svakodnevnom funkcionisanju i pružanju usluga građanima i privredi.

Tokom razgovora posebno su razmatrana pitanja korišćenja sredstava koja je Zajednica opština obezbijedila za podršku u izradi tehničke dokumentacije za svoje članice, zatim mogućnosti bespovratnog finansiranja opštinskih razvojnih projekata kroz IPARD fond, ostale EU fondove te Eko fond. Diskutovano je i o rješavanju problema u oblasti poreskog sistema kao važnog izvora prihoda lokalne uprave, kao i potrebe da Zajednica intenzivira aktivnosti radi unapređenja pravnog okvira za kvalitetno funkcionisanje lokalne uprave. Akcenat je stavljen na konkretne projektne ideje u dijelu digitalizacije koje će unaprijediti dostupnost javnih usluga opštine i aktivno učešće građana Opštine Berane u procesu donošenja odluka, definisanju javnih politika i pripremi budžeta, mogućnosti uređivanja mikro lokacija opštine, razvoja aplikativnog softvera u više oblasti koji bi poboljšali efikasnost u radu opštinske administracije i sl.

Takođe, sagledana je podrška Zajednice u valorizaciji razvojnih potencijala opštine Berane u dijelu putne infrastrukture, naročito potencijala koje pruža nastavak auto-puta, zaštite životne sredine i integrisanog turističkog proizvoda kao i jačanja kadrovskih kapaciteta.

Pored postojećih, predstavnici Opštine Berane su upoznati i sa novim instrumentima podrške u narednom periodu, prvenstveno sa strukovnim Mrežama koje će okupljati zaposlene u lokalnim samoupravama u pojedinačnim oblastima ekspertiza. Na ovaj način će se ukupno znanje, iskustvo i vještine postojećeg administrativnog kapaciteta staviti u funkciju dodatne podrške opštinama.

U radnoj posjeti ispred Zajednice opština učestvovali su i Vanja Starovlah, pomoćnica za međunarodnu saradnju i evropske integracije i Darko Mrvaljević, sekretar Odbora za međunarodnu saradnju i evropske integracije, a iz Opštine Berane Damjan Ćulafić, potpredsjednik Opštine i Dubravka Jovančević, šefica Kabineta.

Kategorija: