GENERALNA SEKRETARKA ZAJEDNICE OPŠTINA PREDLAŽE DA SE OPŠTINAMA NADOMJESTE PRIHODI
13.02.2023

Generalna sekretarka Zajednice opština Mišela Manojlović je na sjednici Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije istakla da opštinama treba obezbjediti druge prihode kojim će nadomjestiti najavljeno ukidanje koncesionih naknada za šume.

„Jedan od izvora prihoda opština su i koncesione naknade. U 2020. godini su po tom osnovu opštine prihodovale oko 10 miliona eura a 2022. godini 8,5 miliona prihoda. Najavljenim ukidanjem koncesionih naknada u Zakonu o šumama dodatno se dovodi u pitanje održivost lokalnih budžeta opština, naročito onih koje su korisnice Egalizacionog fonda. Predlažemo da se pri izradi novog Zakona o šumama pokaže senzibilitet budući da su prihodi opština regulisani Zakonom o finansiranju  lokalnih samouprava, odnosno da se pronađe alternativni izvor prihoda kojim će se riješiti ovaj problem“.

Savjet je razmotrio pitanja nelegalne eksploatacije šljunka i šuma i konstatovao da je uprkos dosad preduzetim mjerama, neophodno uraditi još mnogo toga kako bi se riješio ovaj veliki problem sa kojim se Crna Gora suočava. Ocjenjeno je da je neophodna bolja kordinacija svih državnih organa.