„Zajedničko rješavanje problema opština“ – Manojlović u posjeti Danilovgradu i Zeti
20.01.2023

Sa motivacijom da sasluša izazove sa kojima se opštine u Crnoj Gori suočavaju i istovremeno naglasi osnovnu ulogu Zajednice opština, kao servisa svih jedinica lokalne samouprave, generalna sekretarka, Mišela Manojlović sa saradnicama, protekle sedmice posjetila je opštine Danilograd i Zeta.

Cilj nam je da ostvarimo čvršću komunikaciju, povežemo se i zajedno utvrdimo  probleme, nakon čega ćemo se fokusirati na njihovo rješavanje, korak po korak“ – istakla je Manojlović u razgovoru sa predsjednikom opštine Danilovgrad, Aleksandrom Grgurovićem. Tokom razgovora utvrđeni su konkretni problemi sa kojima se lokalna samouprava suočava u svakodnevnom funkcionisanju. Zajednica opština izrazila je spremnost da pruži snažnu podršku, kako kroz zastupanje interesa opština pred centralnim vlastima, djelovanjem na izmjene normative, tako i kroz organizovanje obuka na specifične teme iz različitih oblasti. Iz opštine su pohvalili svrhovitost modela odluka i drugih akata koje priprema Zajednica opština.

O organizacionim, normativnim, ali i administrativnim problemima u tranzicionom periodu sa kojima se suočava novoformirana, samostalna opština Zeta, generalna sekretarka je razgovarala sa predsjednikom te opštine, Mihailom Asanovićem. Predsjedniku je predstavljena uloga i podrška koju Zajednica pruža svojim članicama. Tokom sastanka, zaključeno je da je neophodno umrežavati eksperate sa lokalnog nivoa u svim oblastima radi razmjene stručnog mišljenja i iskustava, i unaprijediti komunikaciju i razmjenu iskustava i informacija između opština i njihovih predsjednika. Iz opštine su naglasili izuzetno kvalitetnu komunikaciju sa Zajednicom u svim oblastima koje ta asocijacija pokriva i izrazili zadovoljstvo organizovanjem sastanka.

Predsjednici obje opštine pokazali su posebno interesovanje za podršku Zajednice u povlačenju sredstava  iz EU fondova, čije se otvaranje očekuje u narednom periodu. Ukratko je predstavljena nova perspektiva IPA III, transnacionalni programi, kao i IPARD program podrške koji se očekuje tokom naredne godine. Zajednica opština planira da finansijski podrži opštine u izradi tehničke dokumentacije, kao preduslova za dobijanje, ne samo ovih, već i drugih donatorskih sredstava i stavi na raspolaganje ekspertsku podršku u pripremi dokumentacije, apliciranju i izvještavanju.

Predsjednicima je predstavljena podrška Zajednice u oblasti profesionalnog usavršavanja lokalnih službenika zaposlenih u opštinama, privrednim društvima i ustanovama. Opštinama  je otvorena mogućnost da se obrate svojoj asocijaciji za organizovanje obuka na teme ili oblasti za koje se iskaže potreba.

Ispred Zajednice opština, pored Generalne sekretrarke, sastancima su prisustvovale i Vanja Starovlah, pomoćnica generalne sekretrake za međunarodnu saradnju i evropske integracije i Jelena Borozan, samostalna savjetnica za razvoj ljudskih resursa.

Kategorija: