RCDN+ – Mogućnost nastavka projekta od naredne godine
18.10.2022

Regionalni projekat za razvoj kapaciteta u oblasti vodosnabdijevanja i tretmana otpadnih voda – RCDN pokazao je da je njegova implementacija veoma korisna i potrebna, ne samo Crnoj Gori, već i svim zemaljama u regionu koje su njime obuhvaćene. Nakon 5 godina njegove uspješne realizacije, trenutno se radi na sagledavanju mogućnosti za nastavkom projekta od 2023. godine.

Zajednica opština je, kao i ostale asocijacije uključene u projekat, aktivno učestvovala i dala doprinos procjeni specifičnih interesovanja i potreba u vezi sa potencijalnom sljedećom fazom projekta RCDN.

Tim povodom, u Skoplju je 13. i 14. oktobra 2022. godine organizovana zajednička radionica za predstavnike svih obuhvaćenih asocijacija, koja je imala za cilj dalju diskusiju i validaciju ključnih elemenata RCDN faze u nastavku, dobijenih na osnovu stečenog znanja i iskustva tokom implementacije dosadašnje faze RCDN-a.

Osim asocijacija iz regiona, sastanku su prisustvovali predstavnici NALAS-a, GIZ-a, IAWD-a, ali i predstavnici donatorskih institucija SECO i BMZ, odnosno švajcarske i njemačke ambasade. Delegaciju iz Crne Gore, pored predstavnika Zajednice opština, činili su i predstavnici partnerske organizacije, Udruženja vodovoda Crne Gore.

Crnogorski predstavnici su imali priliku da iznesu svoja dostignuća i ključne, impresivne rezultate u protekloj fazi RCDN-a. Podsjetili su kolege iz jugoistočne Evrope da su Zajednica opština i Udruženje vodovoda prvi potisali Memorandum o saradnji i time poslužili kao primjer dobre prakse ostalim članovima ove regionalne mreže. Ukazali su na značaj podrške projekta i kada je u pitanju jačanje kapaciteta samih asocijacija, jačanje funkcije pružanja obuka našim članicama, ali i osnaživanje samih članica kroz organizovanje različitih formata događaja – obuka, radionica, konferencija, i slično, iz različitih pod-oblasti sektora voda. Značaj kolaborativnog pristupa je istaknut i kada je u pitanju organizovanje godišnje Konferencije o vodama, pripreme dokumenata za zajedničko djelovanje, a učesnici su posebno interesovanje pokazali za Smjernice za saradnju između jedinica lokalne samouprave i vodovodnih društava koje su izradile naše asocijacije i koje predstavljaju prvi dokument ove vrste izrađen u regionu.

Interaktivnim pristupom na radionici u Skoplju su se razmatrale potencijalne aktivnosti tokom nastavka projekta, kao i prioriteti za svaku državu i asocijaciju pojedinačno.

Pored Jelene Borozan i Andrije Simovića, koordinatora projekta RCDN ispred naše dvije asocijacije, na radionici su aktivno učešće uzele i Tijana Vojvodić, direktorica Udruženja vodovoda i Sanja Živković, sekretarka Odbora za komunalne djelatnosti i životnu sredinu Zajednice opština.