Matiu Mori izabran za novog generalnog sekretara Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope
27.10.2022

Redovna 43. sjednica Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope (Kongres) je održana od 25. do 27. oktobra u Strazburu. Za novog generalnog sekretara Kongresa izabran je Matiu Mori iz Francuske, dok je Irska preuzela predsjedavanje Komitetom ministara Savjeta Evrope.

Na dnevnom redu 43. sjednice bili su i izvještaji o primjeni Evropske povelje o lokalnoj samoupravi u Belgiji, Češkoj, Danskoj i Švedskoj. Članovi Kongresa su razmotrili i izvještaje o posmatranju posljednjih lokalnih dopunskih izbora u Beogradu i još nekoliko opština u Srbiji i u Albaniji, kao i izvještaj o posmatranju lokalnih izbora u Holandiji. U okviru debate o ratu Ruske Federacije protiv Ukrajine, članovima Kongresa su se obratili ministar za razvoj zajednica i teritorija Ukraijine Aleksij Černišov i gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.

Sjednici Kongresa su prisustvovali član delegacije Crne Gore u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope Samir Agović, predsjednik opštine Petnjica i Vanja Starovlah, sekretar delegacije.

Kategorija: