Problem neprihodovane vode i kako doprinijeti njegovom rješavanju
16.09.2022

Dvije partnerske asocijacije na projektu „Regionalna mreža za razvoj kapaciteta u oblasti vodosnabdijevanja i tretmana otpadnih voda – RCDN“ – Zajednica opština i Udruženje vodovoda Crne Gore, još jednom su okupile predstavnike jedinica lokalne samouprave i vodovodnih društava.

Ovoga puta, tema je bila Upravljanje neprihodovanom vodom. Događaj je organizovan 16. septembra, 2022. godine, u hotelu ”Bianca”, u Kolašinu.

Na događaju su učestvovali donosioci odluka i drugi predstavnici jedinica lokalnih samouprava i vodovodnih društava iz Crne Gore, koji svojim radom i odlukama mogu uticati na poboljšanje kvaliteta vodnih usluga.

Učesnici su imali priliku da se, kroz razumijevanje uloge donosioca odluka, upoznaju sa mogućnostima unapređenja uspješnosti vodnih usluga i povećanja prihoda primjenom praktičnih vještina i savremenog pristupa upravljanju neprihodovanom vodom, čiji prosjek na državnom nivou iznosi preko 60%.

Na sastanku je zaključeno da je ključna uloga u procesu promjena, odnosno unapređenja upravljanja neprihodovanom vodom, kod donosilaca odluka. Efikasno upravljanje neprihodovanom vodom iziskuje zajednički rad opština i vodovoda.

Pored toga, predstavljen je i DLeaP Program jačanja kapaciteta za upravljanje neprihodovanom vodom, Međunarodne asocijacije udruženja vodovoda u slivu rijeke Dunav (IAWD). Prvi ciklus Programa u Crnoj Gori naše dvije asocijacije sprovode od februara ove godine, u okviru kojeg je aktivno učešće, u kombinaciji teorijskog i praktičnog rada, uzelo šest vodovodnih društava.

Na događaju u Kolašinu, imali smo priliku da čujemo prve rezultate Programa i Akcioni plan za upravljanje neprihodovanom vodom koji je kroz Program pripremila i prezentovala predstavnica vodovoda Budva, Milena Beljkaš. Među postignutim rezultatima, kroz aktivno učešće i primjenu stečenih znanja koje Program nudi, jeste i uspostavljena posebna Služba za upravljanje neprihodovanom vodom u ovom vodovodnom društvu. Takođe, Beljkaš je ukazala da su tokom realizacije Programa uočili da se određeni podaci koji su od značaja za smanjenje neprihodovane vode već nalaze u posjedu vodovodnog društva, ali ih samo treba objediniti i analizirati. Upravo će to biti jedan od zadataka novoosnovane službe koja će služiti i kao „informacioni“ most između ostalih službi društva, kao što su služba naplate, ali i služba za održavanje.

Predavač na događaju bio je Darko Kovač, rukovodilac Službe vodovod u Vodovodu Nikšić, a stručna podrška je pružena od strane Seada Badnjevića iz Una Consulting-a, kao i Vesne Muslić iz Aquasan-a (online). Koordinatori su bili Jelena Borozan ispred ZOCG i Andrija Simović ispred UVCG.

U nastavku pogledajte kratku video reportažu iz Kolašina. https://youtu.be/7KMKKpy7OdI

Kategorija: