Neophodna jasna vizija procesa proširenja EU
07.07.2022

Dozvolite mi da izrazim svoju zabrinutost i, vjerujem, zabrinutost našeg regiona Zapadnog Balkana, sa perspektivom pristupanja naših zemalja EU, imajući u vidu nedavno održan sastanak lidera EU i Zapadnog Balkana. EU nije otvorila pristupne pregovore sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom i nije ododbrila status kandidata za Bosnu i Hercegovinu. Ne tako davno smo se nadali da ćemo postati članovi do 2025. godine, a sada govorimo o 2027, 2029, pa čak i 2033. Bojimo se da je proces proširenja zastao za zemlje Zapadnog Balkana i potrebna nam je diskusija koja će jasno i kredibilno ukazati na to da li i kada EU planira proširenje kako bi se ponudio jasan put za region“, ocjenio je predsjednik opštine Bar  Dušan Raičević, koji je ko-predsjedavao 17. sastankom Zajedničkog savjetodavnog odbora između Komiteta regiona EU i Crne Gore (ZSO), i ujedno bio i jedan od govornika na 7. Danu proširenja koji se održava u Briselu 6-7. jula o.g.

Teme 17. sastanka ZSO se odnose na „Pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji i uticaj na lokalni nivo“ i „Angažovanje mladih u lokalnim politikama i društvu“.

Predsjednik regije Veneto i ko-predsjedavajući ZSO-a Roberto Ćambeti  je istakao da „ova vremena nijesu najlakša – sa naglim poskupljenjem goriva i hrane, i naše privrede imaju posljedice zbog rata u Ukrajini, a da se još uvek nijesu u potpunosti oporavile od posjledica pandemije. Međutim, ništa ne bi trebalo koristiti kao izgovor za centralizaciju. Mi, koji svakodnevno živimo i radimo u svojim opštinama, gradovima, regionima i pokrajinama najbolje poznajemo potrebe i želje naših građana. Uloga lokalnih i regionalnih vlasti u budućnosti Evrope, uključujući i proces proširenja EU, može i treba samo da raste.

O pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji i uticaju na lokalni nivo govorili su Petar Marković, ambasador Crne Gore pri EU,  Tatiana Romon, iz jedinice za Srbiju i Crnu Goru, DG NEAR Darko Mrvaljević, predsjednik Odbora za evropske inetgarcije i međunardnu saradnju u Zajednici opština.

Ambasador Marković je saopštio da „Crna Gora sprovodi intezivne aktivnosti u odnosu na ispunjavanje privremenih mjerila“, podsjetivši da je „domaći zadatak iz vladavine prava naš ključni prioritet.“ Dotakao se pitanja potrebe uprošćavanja programskih procedura za kandidovanje EU projekata, kao i značajne prednosti jednake distribucije IPA sredstava na nacionalnom i lokalnom nivou.

O angažovanje mladih u loklanim politikama i društvu govorili su Nora Korp, odbornica u opštini Langenzersdorf (Austrija) i Ammar Borančić, odbornik u opštini Bar.

Sljedeći sastanak ZSO će se održati u Crnoj Gori, krajem 2022. godine.

Na sastanku su učestvovali članovi ZSO iz Crne Gore:  Petar Smolović, predsjednik opštine Bijelo Polje,  Rajko Kovačević, predsjednik opštine Pljevlja i Veselin Vukićević, predsjednik opštine Žabljak, koji su sa kolegama iz EU razmjenili svoja razmišljanja o temama koje su bile predmet diskusije.

__________________________________________________________

U procesu pristupanja Evropskoj uniji, u cilju pripreme crnogorskih lokalnih vlasti za obaveze koje ih očekuju u ovom procesu, formiran je Zajednički savjetodavni odbor izmedju Komiteta regiona EU i Crne Gore (ZSO).

Zajednički savjetodavni odbor između Komiteta regiona EU i Crne Gore formiran je odlukom Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje Crne Gore i EU. Glavni cilj osnivanja je promovisanje dijaloga i saradnje između regionalnih i lokalnih vlasti EU i lokalnih vlasti Crne Gore. Ovakvim vidom saradnje crnogorske lokalne vlasti se pripremaju za budući rad u okviru EU nakon članstva.  Zajednički savjetodavni odbor čine 8 članova Komiteta regiona EU i 8 predsjednika opština/gradonačelnika iz Crne Gore.

 

Kategorija: