Predsjednik Nacionalne asocijacije opština Republike Bugarske u posjeti Crnoj Gori
02.06.2022

Predsjednik Nacionalne asocijacije opština Republike Bugarske (NAMRB) i Gradonačelnik bugarske kulturno-istorijske Prijestonice Veliko Trnovo Daniel Panov i ambasadorka R. Bugarske u Crnoj Gori Maglena Pugličijeva susreli su se danas sa Generalnim sekretarom Zajednice opština Crne Gore Refikom Bojadžićem, potpredsjednicom Skupštine ZOCG Nemšom Omerhodžić i pomoćnicom generalnog sekretara za evropske integracije Vanjom Starovlah.

Na sastanku je istaknuta dobra saradnja koja postoji između nacionalnih asocijacija opština koja se, prije svega, ogleda u razmjeni informacija i iskustava o pitanjima značajnim za lokalne samouprave, ali i kroz realizaciju zajedničkih projekata i aktivnosti u okviru evropskih i regionalnih mreža lokalnih vlasti.

Osvrćući se na saradnju crnogorskih opština sa bugarskim opštinama kroz realizaciju već potpisanih protokola o prijateljstvu i bratimljenju, istaknuta je spremnost za uspostavljanje novih bratimljenja između crnogorskih i bugarskih opština.

Obzirom da Bugarska u velikoj mjeri koristi EU fondove, kao i da su, u Bugarskoj, upravo opštine najaktivnije u apliciranju za ova sredstva, dogovoreno je da se razmotre mogućnosti organizovanja zajedničkog sastanka crnogorskih opština sa jednim brojem bugarskih opština koji imaju najviše iskustva i uspjeha u privlačenju i implementaciji projekata koji se finansiraju iz EU fondova, u cilju razmjene iskustava i naučenih lekcija.

U okviru svog boravka u Crnoj Gori, Daniel Panov će sjutra posjetiti Prijestonicu Cetinje sa kojom Veliko Trnovo ima potpisan sporazum o saradnji, kao i opštinu Kotor.

Kategorija: