Informativne sesije o predstojećem pozivu za podnošenje prijava za realizaciju malih projekata iz oblasti energetike, saobraćaja i klime
27.05.2022

U okviru projekta EU4 Energetska tranzicija – Sporazum gradonačelnika na Zapadnom Balkanu i Turskoj, koji u Crnoj Gori implementira GIZ, u okviru Otvorenog regionalnog fonda za Jugoistočnu Evropu – Energija, saobraćaj i zaštita klime, u saradnji sa Zajednicom opština, a sufinansira Evropska unija i njemačko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj, pružiće se finansijska i tehnička podršku opštinama u regionu za implementaciju projekata manjeg obima koji doprinose ublažavanju i prilagođavanju klimatskim promenama.

Pilot projekti bi trebalo da koriste inovativne i lokalne pristupe u oblastima energije, transporta i zaštite klime, sa jasnim fokusom ili na smanjenje emisije gasova staklene bašte (kroz smanjenje potrošnje energije i/ili povećanje proizvodnje čiste energije) ili na povećanje otpornosti opština na uticaje klimatskih promena. Oni treba da budu u skladu sa obavezama izraženim u opštinskom Akcionom planu za održivu energiju i klimu (SECAP), ili sličnom strateškom dokumentu.

Poziv za prijave biće otvoren od sredine juna do kraja jula tekuće godine, za odabir projekata koji će dobiti podršku. U tom kontekstu, a kako bi se svim zainteresovanim opštinama pružile opšte informacije i prostor za razjašnjenje bilo kakvog pitanja ili komentara, organizuje se niz informativnih sesija prije objavljivanja poziva, po sljedećem rasporedu:

Datum i vrijeme

Agenda

02/06/2022

10:00-11:30

·         Osnovne informacije o projektu EU4ET

·         Ciljevi rezultata projekta – implementacija SECAP-a

·         Pitanja i odgovori

08/06/2022

10:00-11:30

·         Prezentacija kategorija prihvatljivih projekata

·         Primjeri iz regiona i šire

·         Pitanja i odgovori

16/06/2022

10:00-11:30

·         Pregled procesa poziva za podnošenje prijava

·         Kriterijumi za izbor

·         Pitanja i odgovori

Domaćin sesija biće Mreža asocijacija lokalnih vlasti Jugoistočne Evrope (NALAS), a organizuju se uz podršku Zajednice opstina za njene članice. Događaj će se održati na Zoom platformi preko sledećeg linka:

https://us06web.zoom.us/j/86015334087?pwd=V0dPalVTL2xtRTA2dDd0ckhsT2Eydz09

Meeting ID: 860 1533 4087

Passcode: 704635

Sesije će biti na engleskom jeziku sa simultanim prevodom. Članovima će naknadno biti podijeljen snimak za one koji nijesu u mogućnosti da prisustvuju.

Ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa ovim pozivom za prijavu ili informativnim sesijama, kontakt osoba ispred Zajednice opstina je Marija Kljajić, mejl: marija.kljajic@uom.co.me ili projektni tim na ORF-ETC@giz.de.

Kategorija: