Međunarodna konferencija o vodama – Crna Gora
14.10.2021

U toku je treća međunarodna Konferenciju o vodama – Crna Gora koju organizuju Zajednica opština Crne Gore  i Udruženje vodovoda Crne Gore.  Ovaj značajan događaj se organizuje uz podršku Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i regionalnog projekta RCDN.

Konferencija se održava 13-15. oktobra 2021. godine, u hotelu “Mediteran”, u Budvi.

Konferencija se bavi aktuelnim temama u oblasti vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda u Crnoj Gori, regionu i šire. O njima diskutuju domaći i međunarodni eksperti koji svojim učešćem doprinose kvalitetnoj razmjeni iskustava i najboljih praksi u ovom sektoru. 

Važno je istaći specifičnost ovogodišnje konferencije koja je dio kampanje kojom se obilježava 30 godina ekološke države Crne Gore, pod sloganom „Svaki list, svaka kap“.

Otvarajući Konferenciju u ime Zajednice opština, Petar Smolović, predsjednik opštine Bijelo Polje pozvao je sve „na zajedničko i strateško djelovanje na unapređenju stanja u ovoj oblasti u Crnoj Gori, bez razlika i podjela, i uz jedak tretman svih koji nose odgovornost za kvalitetniji život naših građana, imajući u vidu značaj vode kao osnovne ljudske potrebe, i odgovornosti koje država, opštine i njihova vodovodna društava imaju u stvaranju uslova za korišćenje te osnovne potrebe i prava“.

Predsjednik Opštine Budva, Marko Carević, je pozdravio prisutne u ime opštine domaćina, i naglasio da Crna Gora ipak nema neograničene resurse, te da se, kao društvo, moramo odgovorno odnositi prema njima.

Milan Bulatović, predsjednik Izvršnog odbora Udruženja vodovoda Crne Gore, poručio je da će ovo Udruženje nastaviti svesrdno da radi na podizanju kvaliteta komunalne djelatnosti, kao jednog od visokorangiranih prioriteta Crne Gore, neophodnih za brži ekonomski razvoj i bolji kvalitet života njenih građana, i biti pouzdan partner Vladi Crne Gore na ovom planu. Takođe je izrazio nadu da će tradicija da živi i da ovako značajna konferencija ne treba da bude prekinuta.

Dušan Bugarin, ispred Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, je na otvaranju konferencije istakao da je riječ o veoma važnom skupu na kojem su prisutni svi akteri koji se bave ovom problematikom, što će pomoći u davanju smjernica za dalji razvoj ove oblasti.  Takođe je podsjetio da su u toku istražne radnje za izradu studije monitoringa i zaštite izvorišta Bolje sestre: „Pojekat se sprovodi u okviru IPA programa Italija- Albanija – Crna Gora, u okviru kojeg će se preciznije definisati slivno područje i III zona sanitarne zaštite izvorišta“.

Konferencija, koja je međunarodnog karaktera, jeprilika da se čuju iskustva zemalja iz okruženja koja mogu biti dobra osnova za reforme u sektoru voda u Crnoj Gori, da se upoznamo sa dobrim praksama, izvorima finansiranja infrastrukturnih projekata, dostupnim tehnološkim rješenjima, ali i sa potrebom jačanja međusobne saradnje i uvažavanja, kako između centralnog i lokalnog nivoa vlasti, tako i između osnivača i pružaoca vodnih usluga, kako bi odgovorili brojnim izazovima u ovoj oblasti, kao da čujemo i iskustvo iz jedne  zemlje Evropske unije i načine na koje je moguće iskoristi značajne fondove kojima ćemo i mi imati pristup, jednom kada postanemo njihova članica.

Konferenciji prisustvuje oko 100 predstavnika opština, vodovodnih društava, predstavnika centralnog nivoa vlasti, kao i eminentni stručnjaci iz regiona, ali i iz zemalja Evropske unije.

Kategorija: