Održane dvije onlajn obuke: “Kapitalni infrastrukturni projekti u sektoru voda i odvođenja otpadnih voda”
17.03.2021

Zajednica opština Crne Gore, u saradnji sa Udruženjem vodovoda Crne Gore, organizovala je dvije onlajn obuke na temu “Kapitalni infrastrukturni projekti u sektoru voda i odvođenja otpadnih voda”. Obuke su se organizovane u okviru projekta “Regionalna mreža za razvoj kapaciteta (RCDN) u oblasti vodosnabdijevanja i tretmana otpadnih voda u jugoistočnoj Evropi”.

Obuke su sprovedene putem ZOOM platforme za predstavnike jedinica lokalne samouprave i vodovodnih društava Sjevernog regiona 10-11. marta, a za predstavnike Središnjeg i Primorskog regiona 16-17. marta. 2021. godine.

Glavne teme o kojima se diskutovalo na obukama su bile pristupi izvorima finansiranja projekata za kapitalnu infrastrukturu u sektoru voda i uspješna priprema projekata iz perspektive donosilaca odluka, kao i osnovni elementi i faze upravljanja projektnim ciklusom. Pored toga, predstavljen je i pravni i institucionalni okvir za sprovođenje složenih infrastrukturnih investicija. Takođe, bilo je riječi i o uslovima i ugovornim aranžmanima sa međunarodnim finansijskim institucijama i donatorima, kao i o odgovornostima za sprovođenje postupaka javnih nabavki.

Predavači na obuci su bili Darko Mrvaljević, regionalni ekspert za EU fondove i predsjednik Odbora za evropske integracije Zajednice opština i Vanja Starovlah, pomoćnik Generalnog sekretara Zajednice opština za evropske integracije i međunarodnu saradnju.

Korišćenjem posebnih onlajn alata, obuke su sprovedene kroz interaktivnu metodu, koja podrazumijeva prezentacije, iskustveno učenje kroz rad u grupama, analize studije slučaja, primjere dobre prakse, i sl.

Obukama je prisustvovalo 24 polaznika, koji su iskazali zadovoljstvo obukom. Učesnici su istakli relevantnost naučenog o obrađenim pitanjima finansijskih tokova i načina pripreme projekata, posebno naglasivši važnost diskusije i razmijenjene iskustava između opština i vodovodnih društava.