Obučeni službenici u oblasti vodosnabdijevanja i tretmana otpadnih voda
22.12.2020

Zajednica opština je, u saradnji sa Udruženjem vodovoda Crne Gore, u okviru RCDN projekta, prvi put organizovala onlajn obuku na temu Razvoj kompetencija opštinskih izabranih predstavnika u oblasti vodosnabdijevanja i tretmana otpadnih voda”.

Obuka je realizovana 21. i 22. decembra 2020. godine. Obuci su prisustvovali predstavnici skupština jedinica lokalne samouprave, predstavnici organa lokalne uprave nadležnih za komunalnu oblast i predstavnici vodovodnih društava.

Trener na obuci je bila Sanja Živković, sekretarka Odbora za komunalne djelatnosti i životnu sredinu Zajednice opština Crne Gore. Tokom obuke, učesnici su imali prilike da se upoznaju sa pravnim i institucionalnim okvirom lokalne samouprave u sektoru vodnih usluga. Razjašnjene su uloge i odgovornosti skupština jedinica lokalne samouprave, organa lokalne uprave i vodovodnih društava, na efikasnom pružanju vodnih usluga.

Predstavljena je racionalna i održiva organizacija obavljanja vodnih usluga, usmjerena na poboljšanju zadovoljstva korisnika pruženim uslugama. Tokom obuke, obrađene su i teme: očekivani kvalitet vodnih usluga, strateško poslovno planiranje i upravljanje imovinom, dok je posebna sesija bila posvećena uspješnom finansiranju pružaoca vodnih usluga, upravljanju troškovima, upravljanju gubicima (neprihodovana voda), kao i upravljanju ljudskim resursima.

Iako organizovana u drugačijim okolnostima i uslovima, onlajn obuka je pripremljena i realizovana sa akcentom na interaktivni pristup, koristeći uspostavljene standarde kvaliteta.