Održiva urbana mobilnost u Rožajama
15.07.2020

Zajednica opština Crne Gore, u okviru projekta „Energetski efikasna urbana mobilnost u zemljama Jugoistočne Evrope – Gradovi Jugoistočne Evrope zajedno za održivi energetsko-efikasni prevoz „SUMSEEC II, u saradnji sa GIZ-om, Otvorenim  regionalnim fondom za Jugoistočnu Evropu – energetska efikasnost (ORF EE),  podržala  je Opštinu Rožaje u realizaciji pilot projekta.

U okviru pilot projekta, instalirane su dvije rampe za lica sa smanjenom pokretljivošću i izvršeno je obilježavanje parking mjesta za osobe sa invaliditetom pri Sportskom centru Rožaje.  Izvršena je sanacija više pješačko-biciklističkih staza ugradnjom  tampona, sagrađen je pješačko-biciklistički Brezovački most na rijeci Crnja koji povezuje dva dijela park-šume (u dužini od 8m, širine 1,5m),  odnosno sastavlja kružnu stazu: Plava, Narandžasta, dio Zelene sa Brezovačkom stazom ukupne dužine oko 5 km, a sanirana su i oštećenja na biciklističko-pješačkoj Zelenoj stazi. Takođe, na istoj lokaciji su postavljena su tri ljetnjikovca, kao i tri skloništa od nevremena, instaliran je jedan parking sa osam mjesta za bicikala kod Sportskog centra i 5 parkinga sa po dva mjesta za bicikla u gradskom parku Brezovačko brdo. Izgrađena su prva dva dječja igrališta u opštini Rožaje ”Crnja 1” i ”Crnja 2”, kao i publikovan prvi vodič sa mapom pješačkih i biciklističkih staza kroz gradski park Brezovačko brdo.

  1. juna 2020. godine promovisane su pješačke i biciklističke staze u park šumi Brezovačko brdo na manifestaciji ZELENI DAN koja je bila i posljednja mjera iz pilot projekta. Veliki broj prisutnih pozdravili su direktor LTO Nedžad Murić, koordinatorka GIZ-a Jasna Sekulović i koordinatorka ZOCG Marija Kljajić. Tom prilikom, mališanima je podijeljeno 50 poklona koji su sadržali, pored slatkiša i osvježenja, i vodič, majicu, kao i kapu sa porukom donatora ”Hodajmo zajedno”.

Da igra pobijedi igrice!

Kroz dodatno uređenje prvog gradskog parka sa biciklističko-pješačkim stazama i prvom dječjim igralištem, u Lokalnoj turističkoj organizaciji Rožaje i Ski centru ”Hajla”, koji su koordinisali projektom, nadaju se da će promijeniti loše navike kod djece i omladine da slobodno vrijeme provode uz video igrice i TV, kao i uticati na promjenu postojećih navika građana opštine Rožaje da i za kraće relacije koriste automobil, usljed čega su javne površine, kako u centru, tako i na periferiji, okupirane vozilima. Sve ovo  zajedno negativno utiče na atraktivnost prostora, životnu sredinu, zdravlje građana i bezbijednost u saobraćaju.

Realizacijom ovog pilot projekta u Opštini Rožaje će se riješiti višedecenijski problem za sve građane – nepostojanje područja namijenjenog za pješačenje, džogiranje i biciklizam, zimi za hodanje na krpljama, kao i upotpuniti turistička ponuda grada.

Kategorija: