Uskoro planovi održive urbane mobilnosti u opštinama Rožaje i Kolašin
19.06.2020

Zajednica opština Crne Gore, u okviru projekta „Energetski efikasna urbana mobilnost u zemljama Jugoistočne Evrope – „SUMSEEC II, u saradnji sa GIZ-om, Otvorenim  regionalnim fondom za Jugoistočnu Evropu – energetska efikasnost (ORF EE),  podržala  je opštine Rožaje i Kolašin u pripremi rješenja održive urbane mobilnosti.

U periodu od 15-18.06.2020.godine, u okviru projekta, održane su završne radionice u Opštini Rožaje i Opštini Kolašin na temu: utvrđivanje ciljeva, ciljnih vrijednosti i indikatora održive urbane mobilnosti i utvrđivanje mjera održive urbane mobilnosti.

Opštine Kolašin i Rožaje će, uz Glavni grad Podgoricu, biti među prvim opštinama u Crnoj Gori koje će donijeti Plan održive urbane mobilnosti. Slični planovi izrađeni su do sada u više od 1.000 gradova širom Evrope.

Plan održive urbane mobilnosti  je  lokalna saobraćajna strategija koja bi trebalo da pruži konkretne smjernice za održivo planiranje saobraćaja, korišćenje potencijala pješačenja, razvoj upotrebe bicikla, stvranje uslova za lokalni javni prevoz i racionalniju upotrebu automobila.

Strateški dokument predstavlja potpuno novi pristup u planiranju saobraćaja. Za razliku od tradicionalnog i zastarjelog saobraćajnog planiranja, u čijem je fokusu automobil, ovaj održivi način planiranja saobraćaja u središte stavlja čovjeka – njegov kvalitet života, bezbjednost, zdravlje i životnu sredinu. Takvim cjelovitim pristupom se uspostavlja ravnoteža između svih oblika prevoza, bez favorizovanja motornog saobraćaja, kao što je to do sada bio slučaj.

Predavač na radionicama  bio je lokalni ekspert za održivu urbanu mobilnost Stefan Bulatović koji, u okviru projekta „Energetski efikasna urbana mobilnost u zemljama Jugoistočne Evrope – „SUMSEEC II“, rukovodi izradom Plana.

Jedan od osnovnih principa održivog planiranja mobilnosti je transparentnost i inkluzivnost, pa su u izradi ovog strateškog dokumenta, osim predstavnika lokalne samouprave u Kolašinu i Rožajama, uključeni i predstavnici građana, civilnog sektora, obrazovnih ustanova, ugostitelja i turističkih organizacija.

Opštine Kolašin i Rožaje,  pored stručne i finansijske podrške u pripremi plana održive urbane mobilnosti, u okviru pilot projekata dobile su i dodatna sredstva za realizaciju aktivnosti na polju urbane mobilnosti.

Na održanim radionicama prisustvovali su službenici odgovorni za: urbano planiranje i planiranje mobilnosti u  gradovima, za oblast komunalnih djelatnosti, za inspekcijske poslove i poslove komunalnog nadzora, odbornici, predstavnici mjesnih zajednica, turističkih organizacija, obrazovnog sektora,  ugostiteljstva,  privrednika,  civilnog sektora i medija.

Sve realizovane mjere predstavljaju dio projektnih aktivnosti koje sprovodi Zajednica opština, u saradnji sa GIZ-om, Otvorenim  regionalnim fondom za Jugoistočnu Evropu – energetska efikasnost (ORF EE).

Kategorija: