Otvoren Centar za obuku lokalnih službenika u Zajednici opština Crne Gore
22.06.2020

Danas je u prostorijama Zajednice opština Crne Gore, u Podgorici,  otvoren Centar za obuku lokalnih službenika i namještenika. Centar su svečano otvorili ministarka javne uprave Suzana Pribilović i generalni sekretar Zajednice opština Refik Bojadžić.

Pozdravljajući prisutne, Generalni sekretar je istakao da Zajednica opština duži niz godina, u saradnji sa Upravom za kadrove, organizuje i sprovodi obuke za lokalne službenike, te da se otvaranjem Centra za obuku stiču uslovi za unapređenje sistema profesionalnog razvoja zaposlenih na lokalnom nivou. Obuke će se organizovati u prostorijama Centra, na zahtjev i u skladu sa potrebama opština, a shodno planu i programu obuka.

“Ulaganjem u stručno usavršavanje lokalnih službenika, ulažemo u kvalitet servisa i usluga koje opštine pružaju građanima,”  naglasio je on i dodao da će se prostorije Centra ustupati na korišćenje i državnim organima i javnim službama bez naknade za obuke državnih službenika.

Ministarka javne uprave Suzana Pribilović istakla je da Ministarstvo javne uprave, u saradnji sa Zajednicom opština, konstantno radi na unapređenju sistema rada lokalne samouprave, te da je jedan od strateških ciljeva i prioriteta profesionalni razvoj lokalnih službenika, a što pokazuje i današnje otvaranje Centra za obuku lokalnih službenika i namještenika za dalji profesionalni razvoj i jačanje kapaciteta lokalnih službenika.

„Ključni izazov u reformi javne uprave i jedan od strateških ciljeva je unapređenje rada administracije lokalne samouprave da bude pravi servis građana. Međutim, da naša lokalna samouprava odgovori izazovima koji se pred njom nalaze za stvaranje savremene, efikasne, profesionalne, odgovorne i ka građanima orjentisane uprave, potrebno je obezbijediti sistemski i kontinuiran proces stručnog osposobljavanja i usavršavanja lokalnih službenika i sticanje novih znanja i vještina“, kazala je ministarka Pribilović.

Pored obuka, u Centru će se organizovati stručni radni sastanci radnih tijela Zajednice opština, rad na pripremi zakonskih i strateških dokumenata, modela opštinskih akata, vršiti prezentacije zakonskih i strateških dokumenata, primjera dobrih praksi u radu opština, modela opštinskih akta i slično.

Centar je otvoren u rekonstruisanom prostoru Zajednice opština u ulici Mitra Bakića. Značajna sredstva za opremanje Centra obezbijeđena su u okviru RCDN projekta (Regionalna mreža za razvoj kapaciteta u oblasti vodosnabdijevanja i tretmana otpadnih voda) koji Zajednica opština sprovodi od 2018. godine, u saradnji sa Udruženjem vodovoda Crne Gore.

Svečanom otvaranju prisustvovali su i državni sekretar Ministarstva javne uprave Goran Jovetić, generalna direktorica Direktorata za lokalnu samoupravu Jadranka Vukčević, predstavnice Uprave za kadrove, predstavnici Glavnog grada Podgorica i zaposleni u Sekretarijatu Zajednice opština.