Za razvoj lokalne infrastrukture u crnogorskim opštinama 250.000 eura od Kraljevine Norveške
06.12.2019

Kraljevina Norveška, koja finansira sa 250.000 eura javni poziv za razvoj infrastrukture u manje razvijenim područjima Crne Gore, podržava unaprijeđenje kvaliteta života i međuopštinsku saradnju, zaključeno je na informativnoj sesiji o ovom javnom pozivu koja je održana danas u Podgorici.

Cilj ovog javnog poziva je poboljšanje socijalne inkluzije unaprijeđenjem uslova života u nerazvijenim opštinama u Crnoj Gori kroz izgradnju, rekonstrukciju ili renoviranje javne infrastrukture. Projekat je podijeljen u dvije partije, a lokalne samouprave mogu da konkurišu samostalno, kao i u partnerstvu sa svojim institucijama ili drugim opštinama.

„Zahvalni smo ambasadi Kraljevine Norveške, koja je uvažila naš zahtjev za realokaciju sredstava unutar projekta „Norveška za vas – Crna Gora“, pa je vrijednost ovog poziva uvećana sa planiranih 150.000 eura, na 250.000. Ovaj poziv važan je zbog podrške međuopštinskoj saradnji, tako da lokalne samouprave mogu udruženo da rešavaju određene izazove koje zajednički dijele“, rekla je pomoćnica generalnog sekretara za evropske integracije i međunarodnu saradnju Zajednice opština Crne Gore Vanja Starovlah.

Među prioritetnim oblastima nalaze se upravljanje vodama i otpadom, energetska efikasnost u javnim objektima, objekti koji doprinose turističkim i privrednim potencijalima, kao i obrazovna, sportska i kulturna infrastruktura.

„Norveška podržava razvoj manje razvijenih područja u Crnoj Gori, jer i sama ima iskustva sa udaljenim djelovima zemlje u kojima stimuliše stanovnike da se ne iseljavaju. Ali, tu je riječ samo o mogućim migracijama unutar Norveške, dok ljudi iz ovog dijela Zapadnog Balkana sve više odlaze van svojih zemalja, što predstavlja veliki gubitak u ljudskom kapitalu. Zato kroz projekat „Norveška za vas – Crna Gora“ želimo da pružimo podršku opštinama mahom na sjeveru zemlje, tako da omogućimo mladima da ostanu, započnu poslovanje i budu uspješni“, izjavio je savjetnik u ambasadi Kraljevine Norveške Ivan Kuzminović.

Prema riječima menadžera projekta „Norveška za vas – Crna Gora“ Armena Čekića, u okviru ovog poziva, projekti u jednoj opštini biće finansirani sa najviše 30.000 eura, dok za međuopštinske projekte mogu biti odobrena sredstva do 50.000 eura.

Detaljni kriterijumi javnog poziva i dokumenta za podnošenje prijave nalaze se na sajtu www.norveskazavas.me.

Kategorija: