„Razvoj kompetencija opštinskih izabranih predstavnika u oblasti vodosnabdijevanja i tretmana otpadnih voda”
14.11.2019

Zajednica opština Crne Gore, u saradnji sa Udruženjem vodovoda Crne Gore, u okviru drugog ciklusa, organizovala je obuku „Razvoj kompetencija opštinskih izabranih predstavnika u oblasti vodosnabdijevanja i tretmana otpadnih voda“, a koja se organizuje kroz projekat „Regionalna mreža za razvoj kapaciteta (RCDN) u oblasti vodosnabdijevanja i tretmana otpadnih voda”.

Obuka je održana 14.novembra 2019. godine, u Podgorici, a prisustvovalo je skoro 30 učesnika – predstavnika jedinica lokalne samouprave, lokalnih skupština, ali i vodovodnih društava.

 Obuka se organizovala sa ciljem da se učesnici upoznaju sa pravnim i institucionalnim okvirom lokalne samouprave u sektoru usluga vodosnabdijevanja i da bolje razumiju svoje uloge i odgovornosti, sa aspekta jedinica lokalne samouprave, ali i skupština opština, kako bi unaprijedili pružanje usluga vodosnabdijevanja na lokalnom nivou.

Predstavljena je efikasna i održiva organizacija obavljanja vodnih usluga, usmjerena na poboljšanju zadovoljstva korisnika pruženom uslugom. Obrađene su i teme: očekivani kvalitet vodnih usluga, strateško poslovno planiranje i upravljanje imovinom.

Posebna sesija bila je posvećena uspješnom finansiranju pružaoca vodnih usluga, upravljanje troškovima, upravljanju gubicima (neprihodovana voda), ali i upravljanju ljudskim resursima. Teme koje su posebno interesovale učesnike su se odnosile na projektni ciklus i upravljanje kapitalnim infrastrukturnim investicijama, kao i određivanje tarifa vodnih usluga i održivost pružaoca vodnih usluga.

Kroz savremene, interaktivne metode, učesnici su, uz podršku trenera, razvili sposobnosti da prepoznaju probleme i nedostatke u organizovanju i obavljanju vodnih usluga, kao i u određivanju cjenovne politike, zajednički (ko-konstruktivnim metodama) predlagali optimalna rješenja.

Trener na obuci je bila Sanja Živković, sekretarka Odbora za komunalne djelatnosti i životnu sredinu Zajednice opština Crne Gore, uz podršku Milice Perović, menadžerke projekta za razvoj kapaciteta ViK-ova, iz Vodacom-a.