Evropska nedelja mobilnosti u opštinama Pljevlja i Rožaje
18.09.2019

Zajednica opština Crne Gore, u okviru  projekata „Energetski efikasna urbana mobilnost u zemljama Jugoistočne Evrope – „SUMSEEC II,  u saradnji sa GIZ-om, Otvorenim  regionalnim fondom za Jugoistočnu Evropu – energetska efikasnost (ORF EE), je podržala opštine Pljevlja i Rožaje u realizaciji aktivnosti tokom  Evropske nedelje mobilnosti (ENM) od 16-22.09.2019. godine. Evropska nedelja mobilnosti u Opštini Pljevlja započeta je predstavljanjem  aktivnosti koje će se sprovesti tokom ENM, a koje je predstavila Nermina Bašić, menadžerka Opštine Pljevlja, kao i predstavljanjem projekta SUMSEEC II, od strane predstavnica Zajednice opština Sanje Živković i Marije Kljajić. U sklopu aktivnosti, upućen je i javni poziv za konkurs za najpopularniju fotografiju ili video na temu “Walk with us!” (Hodajmo zajedno), što je ujedno i ovogodišnja poruka ENM-a. Tokom trajanja ENM  u Pljevljima neke od aktivnosti koje će se realizovati su: instaliranje parkinga za bicikle, postavljanje vertikalne signalizacije u blizini osnovne škole, obilježavanje pješačkog prelaza i postavljanje horizontalne signalizacije ispred vrtića JPU Eko Bajka, organizovanje radionica za djecu i mlade.

U drugoj odabranoj opštini Rožaje, ENM je započeta trajnom mjerom zatvaranjem prolaza za automobile kroz gradski park Brezovačko Brdo. Drugog dana aktivnosti održana je revijalna pješačka trka u parku Brezovačko Brdo,  promocija pješačkih staza, promocija ENM-a i SUMSEEC II projekta sa kojim su prisutni upoznati od strane predstavnica Zajednice opština Sanje Živković i Marije Kljajić. Aktivnosti su tog dana svojim prisustvom podržali i  Predsjednik Opštine Rožaje Ejup Nurković, predsjednik Skupštine opštine Rožaje Almir Avdić, kao i predsjednik  mjesne zajednice Bandžovo brdo Hadro Murić i drugi službenici opštine Rožaje. Pored ovih, u Opštini Rožaje će se realizovati i druge aktivnosti: instaliranje parkinga za bicikle, redukcija brzine u zonama osnovnih i srednjih škola, postavljanjem znakova “Uspori vožnju” sa fokusom na bezbjedno pješačenje i vožnju bicikla, postavljanje tampona na trim i pješačkoj stazi u gradskom parku Brezovačko Brdo, kao i promocije prešačko-planinarskih staza, uz organizovano pješačenje pod sloganom “Hodajmo zajedno”.

Takođe, u obje opštine će se obilježiti Svjetski dan bez automobila 22.09.2019.godine,  i to: u Opštini Rožaje zatvaranjem ulice Maršala Tita za saobraćaj i organizovanjem pješačke ture pod sloganom “Hodajmo zajedno”, dok će se u Opštini Pljevlja Svjetski dan bez automobila obilježiti zatvaranjem užeg centra grada za saobraćaj za automobile i organizovanjem tribine za građane na temu: “Walk with us!”. Toga dana će se odabrati i uručiti nagrade za konkurs “Walk with us”, za najbolju fotografiju ili video.

Link:  https://tvpljevlja.me/2019/09/16/predstavljen-program-obiljezavanja-evropske-nedjelje-mobilnosti-u-pljevljima/?fbclid=IwAR1zxqXRUerNt6J_1MqG_QB4JGAMZEBsIeeR0fwsyVP9dhy4kKKHiG5bTIA 

Kategorija: