Zajednica opština na konferenciji o planovima održive urbane mobilnosti
19.06.2019

Šesta Evropska Konferencija o planovima održive urbane mobilnosti – SUMPs održana je  od 17. do 19. juna u Groningenu u Holandiji. Ove godine Konferencija je bila posvećena održivim i aktivnim gradovima. Na konferenciji je učestvovala Marija Kljajić, predstavnica Zajednice opština, kao i predstavnice Glavnog grada Podgorica: zamjenica gradonačelnika dr Slađana Vujačić i sekretarka za saobraćaj Lazarela Kalezić.

Radi se o vodećem godišnjem događaju u Evropi koji je namijenjen svim subjektima koji su uključeni u uspostavljanje koncepta održive urbane mobilnosti u praksi. Konferencija predstavlja forum za umrežavanje kreatora politika, stručnjaka i istraživača kako bi vodili debate o ključnim pitanjima i razmijenili ideje o dostupnim rješenjima.

Posebno važna tema je revizija Smjernica za izradu i primjenu Plana održive urbane mobilnosti koje su postale važne reference za izradu pomenutog strateškog dokumenta. Revizija Smjernica za SUMP je odgovor na najnovije trendove u mobilnosti i tehnologiji. Shodno tome, upravo su učesnici Konferencije bili u prilici da daju svoje komentare, sugestije i iznesu stavove u pogledu dugoročnog planiranja održive urbane mobilnosti.

Tokom Konferencije predstavnice Zajednice opština i Glavnog grada Podgorica su učetvovale  u nizu plenarnih sesija koje se odnose na analizu procesa od identifikacije problema, poput emisije gasova u urbanom transportu do uspostavljanja dugoročne strategije mobilnosti. Na sesijama su se razmatrali primjeri pozitivne prakse uspostavljenih rješenja u svjetlu klimatskih promjena, urbane mobilnosti i zdravlja ljudi. Posebna sesija otvorila je pitanje učešća građana u cjelokupnom procesu od izrade Plana i definisanja mjera do njihove implementacije, kako bi gradovi postali više inkluzivni i pristupačni za sve. Tema koja je bila od posebne važnosti svakako je pitanje načina finansiranja svih identifikovanih mjera iz SUMP-a i stvaranje adekvatnog strateškog invensticionog plana za pametna rješenja koja donose zdravstvene benifite i odgovarajući razvoj infrastrukture.

U direktnoj komunikaciji sa predstanicima drugih gradova razmijenjena su iskustva o načinima rješavanja pojedinih problema u okviru postojećih kapaciteta, te korišćenja dostupnih resursa u rješavanju izazova u ovom sektoru.

Zajednica opština Crne Gore, uz podršku GIZ-a (Njemačka razvojna agencija), sprovodi projekat „Energetski efikasna urbana mobilnost u zemljama JIE – Gradovi JIE zajedno za održivi energetsko-efikasni prevoz (SUMSEEC II)“, čiji je opšti cilj da se podrži Zajednica opština u izgradnji kapaciteta i podizanju svijesti opština u vezi sa pristupom održive urbane mobilnosti i kroz to, indirektno, da podrži opštine u podizanju energetske efikasnosti u sektoru transporta. U vezi s tim, u okviru Konferencije, održan  je i regionalni sastanak gradova partnera. Na sastanku je  bilo  riječi o napretku u procesu izrade planova održive urbane mobilnosti partnerskih gradova, kao i o narednim aktivnostima koje treba sprovesti u okviru projekta.

Kategorija: