Potpisan Memorandum o saradnji između Zajednice opština Crne Gore i Udruženja Vodovoda Crne Gore
28.06.2019

U petak, 28. 06. 2019. godine, u Podgorici, upriličen je sastanak na kom je svečano potpisan Memorandum o saradnji između Zajednice opština Crne Gore i Udruženja za unapređenje vodosnabdijevanja, tretman, odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda Crne Gore.  

Memorandum predstavlja rezultat iskazane potrebe za unapređenjem saradnje, kako između Zajednice opština i Udruženja vodovoda u oblasti vodosnabdijevanja, tretmana i odvođenja otpadnih voda, tako i između njihovih članica – jedinica lokalne samouprave, kao osnivača i vlasnika vodovodnih društava, i  samih vodovodnih društava. Asocijacije su se Memorandumom obavezale da će se saradnja u svim fazama aktivnosti ostvarivati na principima otvorenosti, transparentnosti i uzajamnog povjerenja.

Neki od ciljeva saradnje koji su definisani Memorandumom su:

  • zajedničko zastupanje interesa svojih članica pred državnim organima i međunarodnim institucijama i organizacijama;
  • jačanje kapaciteta Zajednice opština i Udruženja vodovoda i njihovih članica kroz regionalne i druge dostupne platforme;
  • umrežavanje i saradnja sa asocijacijama i njihovim članicama zemalja regiona i šire;
  • jačanje kapaciteta za efikasno korišćenje sredstava iz EU i drugih međunarodnih fondova;
  • jačanje kapaciteta u oblasti zaštite životne sredine;
  • zajedničko razvijanje i sprovođenje projekata i drugih zajedničkih aktivnosti od interesa za asocijacije i njihove članice;
  • podsticanje i unapređenje saradnje između svojih članica, jedinica lokalne samouprave i vodovodnih društava.

Memorandum je, ispred Zajednice opština, potpisao generalni sekretar, g-din Refik Bojadž, a u ime Udruženja vodovoda, predsjednik Izvršnog odbora, g-din Milan Bulatović.

Pored navedenog, na sastanku je bilo riječi o veoma uspješnoj saradnji koju su asocijacije do sada postigle kroz Regionalni projekat za razvoj kapaciteta u oblasti vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda (RCDN), kao i o drugim bitnim temama i budućim aktivnostima koje će se u daljem radu sprovoditi. Dvije asocijacije su, između ostalog, dogovorile zajedničko djelovanje na davanje predloga kada su u pitanju nova zakonska rješenja u oblasti komunalne djelatnosti i pružanja vodnih usluga.

Ovdje možete naći Memorandum o saradnji.

Kategorija: