Vodič za održivu urbanu mobilnost u zemljama jugoistočne Evrope
11.04.2019

Vodič za održivu urbanu mobilnost u zemljama jugoistočne Evrope je vodeći tehnički dokument, razvijen od strane Otvorenog regionalnog fonda za jugoistočnu Europu – energetsku efikasnost (ORF-EE), Njemačke organizacije za razvoj i saradnju (GIZ), a u saradnji s partnerskim gradovima i udruženjima opština  iz jugoistočne Europe.

Vodič je razvijen u okviru ORF-EE projekta “Održiva urbana mobilnost u zemljama jugoistočne Europe – Gradovi jugoistočne Europe zajedno u cilju održivog i energetski efikasnog  gradskog transporta (SUMSEEC)”. Cilj projekta je stvaranje održivog i integrisanog transportnog sektora koji će doprinijeti razvoju ljudskih kapaciteta i održivom ekonomskom razvoju u regiji.

Ideja koja stoji iza ovog Vodiča je pružiti partnerima u jugoistočnoj Europi solidnu platformu za brže kretanje prema budućnosti održive urbane mobilnosti, posvećene ljudima i njihovom zdravlju i većem kvalitetu  življenja. Dokument se, između ostalog, bavi relevantnim okvirima sektorskih politika, predstavlja primjere najboljih praksi, mogućnosti finansiranja i mogućnosti za zemlje regije. Takođe, integriše rodno osvješćen pristup u oblasti održive urbane mobilnosti, istovremeno pružajući jasno razumijevanje lokalnog i regionalnog konteksta energetske efikasnosti i zaštite životne sredine u transportnom sektoru, uključujući važnost holističkog pristupa u području planiranja urbane mobilnosti. U njemu se navode zajedničke aktivnosti koje bi gradovi u regiji trebali provesti u proaktivnom podržavanju razvoja planova urbane mobilnosti u jugoistočnoj Europi.

 VODIČ ZA ODRŽIVU URBANU MOBILNOST U ZEMLJAMA JIE (.pdf)

Kategorija: