36 sjednica KLRVE: Gradonačelnici čuvaju demokratiju
03.04.2019

Redovna 36-ta sjednica Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope održava se u Strazburu od 2. do 4. aprila 2019. godine, sa temom “Gradonačelnici čuvaju demokratiju” u svom fokusu.

Prisutnim članovima Kongresa, u ime finskog predsjedavanja Komitetom ministara, obratiće se ministarka transporta i komunikacija Finske Ana Bernerkao, generalni sekretar Savjeta Evrope Thorbjorn Jagland i predsjednik Parlamentarne skupštine Lilijan Mauri Paskuier.

Imajući u vidu poteškoće sa kojima se suočavaju lokalne i regionalne vlasti i njihovi izabrani predstavnici, članovi Kongresa će održati niz debata koje će se fokusirati na temu “Gradonačelnici pod pritiskom”. Pitanja rješavanja urbano-ruralne podjele i finansijske nadoknade lokalnih i regionalnih izabranih predstavnika u obavljanju njihovih dužnosti takođe će biti predmet specifičnih debata i, oslanjajući se na napore Kongresa za promociju etike u javnoj službi, članovi će održati debate o borbi protiv nepotizma unutar lokalnih i regionalnih vlasti, štiteći koncept otvorene uprave na regionalnom nivou.

U okviru svojih aktivnosti monitoringa, Kongres će usvojiti dva izvještaja o lokalnoj i regionalnoj demokratiji u Poljskoj i Republici Moldaviji. Članovi će takođe raspravljati o tri izvještaja o održanim izborima na lokalnom i regionalnom nivou u zemljama članicama Savjeta Evrope: kantonalnih skupština u Bosni i Hercegovini (7. oktobra 2018. godine), lokalnim u Poljskoj (21. oktobra 2018. godine) i Republici Sloveniji (18. novembra 2018. godine).

Na ovoj sjednici dodijeliće se  status Partnera za lokalnu demokratiju Kraljevini Maroko. Ovaj status je dio politike susjedstva Savjeta Evrope i nudi predmetnim zemljama poseban okvir za institucionalni dijalog sa svojim evropskim kolegama.

Na dnevnom redu su i doprinos Kongresa Helsinškom procesu o budućnosti Savjeta Evrope, koji je iniciran od strane finskog predsjedavanja Komitetom ministara, kao i debata o budžetu i resursima Kongresa za naredni dvogodišnji period ( 2020-2021).

Na sjednici Kongresa aktivno učestvuje Delegacija Crne Gore u sastavu: Petar Smolović, šef Delegacije i predsjednik Opštine Bijelo Polje, Dragoslav Šćekić, predsjednik Opštine Berane, Darko Mrvaljević, odbornik u Opštini Danilovgrad i Vanja Starovlah, sekretar Delegacije.

Kategorija: