Obuke na temu „Raspoloživi fondovi za finansiranje opštinskih razvojnih projekata“
28.12.2018

Obuke na temu „Raspoloživi fondovi za finansiranje opštinskih razvojnih projekata“ organizovane su kroz saradnju Zajednice opština i Uprave za kadrove.

Za lokalne službenike centralnog regiona, obuka je održana 27.decembra u Podgorici, dok je za službenike primorskih opština organizovana sjutradan, 28. decembra 2018.godine u Baru. Prisustvovalo je 24 polaznika.

Predavači na obuci su bili Vanja Starovlah, pomoćnik Generalnog sekretara za međunarodnu saradnju i evropske integracije u Zajednici opština i Darko Mrvaljević, predsjednik Mreže opštinskih projekt menadžera Zajednice opština i šef tima za upravljanje projektima u Opštini Danilovgrad.

Zaposlenima koji rade na pripremi i implemetaciji projekata finansiranih iz donatorskih sredstava, kojima je obuka bila namijenjena, predstavljeni su raspoloživi fondovi za finansiranje opštinskih razvojnih projekata, odnosno: sredstva pomoći Evropske unije, IPA 2014-2020 – bilateralni, trilateralni, i transnacionalni programi na kojima mogu da učestvuju opštine iz Crne Gore, zatim Programi unije, kao i drugi fondovi, odnosno međunarodne organizacije koje pružaju finansijsku podršku opštinskim projektima. Takođe, polaznici su imali uvid u EU pozive koji su trenutno otvoreni.

Na obuci su ukratko predstavljene smjernice za pripremu projekata, a polaznici su se upoznali i sa ostvarenim rezultatima Mreže opštinskih projekt menadžera Zajednice opština Crne Gore. Mreža okuplja projekt menadžere iz svih crnogorskih opština i predstavlja jedinstvenu platformu za međuopštinsku saradnju, kako bi se olakšala apsorpcija fondova EU na lokalnom nivou. Predstavljeni su glavni zadaci Mreže, najveći izazovi, kao i rezultati i podrška koja se pruža opštinama.

 

 

Kategorija: