Delegacija Zajednice opština Crne Gore učestvovala na Međunarodnoj konferenciji gradova svijeta 2018 u Vuhanu (Kina)
16.11.2018

Na poziv Kineske asocijacije gradova međunarodnog prijateljstva (CIFCA), delegacija Zajednice opština je učestvovala na Međunarodnoj konferenciji gradova svijeta 2018.

Konferencija se održala u Vuhanu, u Kini, 14.-16. novembra tekuće godine. Pored CIFCA-e, konferenciju je organizovala i Asocijacija kineskih naroda za prijateljstvo sa inostranim zemljama (CPAFFC) i Grad Vuhan.

Pod temom “Razvojne mogućnosti i unaprijeđivanje saradnje”, konferencija je okupila preko 1000 učesnika i delegacije iz lokalnih samouprava i međunarodnih organizacija širom svijeta, koje su diskutovale o tome kako izgraditi moderne, međunarodne i „eco-friendly“ gradove. Takođe su razmijenjena dobra iskustva i promovisan zajednički napredak i razvoj prijateljskih gradova.

Delegaciju Zajednice opština su činili: šef delegacije Ranko Mišnić, predsjednik Opštine Mojkovac; Milosav Bulatović, predsjednik Opštine Kolašin; Mijuško Bajagić, predsjednik Opštine Plužine i Jelena Borozan, savjetnica u Zajednici opština Crne Gore.

Šef delegacije Ranko Mišnić je bio i govornik na konferenciji na temu “Ekologizacija – upravljanje održivim urbanim razvojem”, kojom prilikom je istakao da je „dragocjeno što na ovoj konferenciji razmjenom iskustava, mišljenja i ideja velikih i malih, manje i više urbanih i razvijenih sredina, možemo doprinijeti jačanju naših loklanih zajednica i zemalja iz kojih dolazimo kada je u pitanju održivi urbani razvoj“.

“Svijet u malom – koji su cijenjeni domaćini ove konferencije uspjeli da okupe, vjerujemo da će poslati dovoljno jake, inspirativne i konkretne poruke, kako bi koncept održivosti postao još snažniji i globalno prihvaćeniji, i da ćemo svojim aktivnim učešćem uspjeti da doprinesemo ukupnom uspjehu. Generacije koje dolaze na to nas obavezuju, jer, kako neko reče – ovaj svijet nijesmo naslijedili od naših predaka, već smo ga pozajmili od naših potomaka“- zaključio je Mišnić.

Na konferenciji su učestvovale i ministarka javne uprave Suzana Pribliović i generalna direktorica generalnog direktorata za lokalnu samoupravu Jadranka Vukčević.

Tokom boravka u Kini, ministarka Pribilović i šef delegacije Ranko Mišnić sastali su se sa gradonačelnikom kineskog grada Šinjang, sa kojim je razgovarano o mogućnostima buduće saradnje. Takođe, konferencija je bila prilika da se ministarka Pribilović i članovi delegacije sastanu i sa generalnim sekretarom Narodne asocijacije Hubei provincije za prijateljstva sa inostranim zemljama.

Kineska Asocijacija za međunarodno prijateljstvo gradova (CIFCA) je asocijacija koja se fokusira na promociju razmjene i saradnje između kineskih gradova i pokrajina sa gradovima u drugim zemljama, uspostavljanje prijateljstva između lokalnih samouprava u Kini i drugim zemljama, poboljšanje saradnju u oblasti privrede, nauke, tehnologije i kulture radi razvoja međunarodnih odnosa između gradova, promovišući praktičnu saradnju.