Održana sjednica Odbora za finansiranje lokalne samouprave
20.09.2018

Zajednica opština Crne Gore je svim opštinama dostavila Nacrt Zakona o finansiranju lokalne samouprave koji je Ministarstvo finansija dalo na javnu raspravu, sa zahtjevom da primjedbe, predloge i sugestije dostave Zajednici opština radi utvrđivanja jedinstvenog Izjašnjenja u odnosu na Nacrt Zakona.

Odbor za finansiranje lokalne samouprave Zajednice opština, na sjednici održanoj 19.09.2018. godine, razmatrao je pristigle primjedbe, predloge i sugestije iz opština i pripremio jedinstveno Izjašnjenje na Nacrt Zakona o finansiranju lokalne samouprave. Izjašnjenje sadrži načelne primjedbe u odnosu na Nacrt Zakona, kao i niz pojedinačnih primjedbi koje su dostavljene Ministarstvu finansija na dalje postupanje.

Odbor je, takođe,  povodom brojnih problema sa kojim se opštine susreću prilikom dostave rješenja kojim se poreskim obveznicima utvrđuje obaveza po osnovu poreza na nepokretnosti, pripremio i još jednom Ministartvu finansija podnio Inicijativu za dopunu Zakona o porezu na nepokretnosti, odnosno Zakona o poreskoj administraciji. Zajednica opština je i u prethodnom periodu dostavljala inicijative za izmjenu Zakona o porezu na nepokretnosti, pa očekujemo da će Ministarstvo finansija što prije preduzeti aktivnosti na pripremi izmjena i dopuna ovog propisa.

Kategorija: