Predstavljeni otvoreni pozivi za opštinske razvojne projekte
25.05.2018

Obuka Otvoreni pozivi za opštinske razvojne projekte, u organizaciji Zajednice opština i Uprave za kadrove, održana je 23. maja u Podgorici, u prostorijama Zajednice opština, za predstavnike svih jednica lokalne samouprave.

Radionicu je vodila Vanja Starovlah, pomoćnica Generalnog sekretara Zajednice opština za međunarodnu saradnju i evropske integracije i Jelena Vučetić, projekt menadžer u Opštini Mojkovac.

Cilj obuke je bio pružanje neophodne podrške potencijalnim korisnicima kroz predstavljanje poziva, kao i u pronalaženju i uspostavljanju partnerstava u pripremi projekata.

Poseban akcenat na informativnoj obuci stavljen je na nedavno otvoreni Drugi poziv programa za projekte u okviru Jadransko-jonskog transnacionalnog programa – Interreg ADRION. Područje prihvatljivo za Program obuhvata 8 država partnera koje su s jadranskog i jonskog područja, i to: Hrvatsku, Grčku, Italiju i Sloveniju (države članice EU) i Crnu Goru, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Albaniju (države kandidate, odnosno potencijalne kandidate- korisnice Ipe).

Pored Drugog poziva za program Interreg ADRION, predstavljen je i EEP i Norveški Fond za regionalnu saradnju.

Polaznici su izrazili veliko zadovoljstvo podrškom koju Zajednica opština, kroz Mrežu opštinskih projekt menadžera, pruža svojim članicama, ističući da je od velikog značaja, kako prilikom pisanja projekata, tako i u pronalaženju partnera za projekte, ali i drugim vidovima podrške. Kao preporuku naveli su pohađanje osnovnog nivoa obuke „Izrada i upravljanje projektima“, koju organizuju Zajednica opština i Uprava za kadrove.

Obuci je prisustvovalo 13 polaznika iz Glavnog grada Podgorice, Prijestonice Cetinje i iz opština Tivat, Bar, Bijelo Polje, Berane, Pljevlja i Žabljak.

Ista obuka organizovana je na zahtjev opština Kotor i Mojkovac.

Obuka u Kotoru je održana 11. maja 2018. godine i prisustvovalo je 14 polaznika – službenika lokalne uprave, zaposlenih u javnim ustanovama i preduzećima čiji je osnivač Opština, kao i predstavnici nekoliko nevladinih organizacija i medija.

U Mojkovcu je obuka održana 24. maja 2018. godine i prisustvovalo je 11 polaznika – službenika lokalne uprave, zaposlenih u javnim ustanovama i preduzećima čiji je osnivač Opština, i preduzetnici.

Kategorija: