Delegacija Crne Gore na 33. sjednici KLRVE
19.10.2017

U Strazburu se od 18-20. oktobra 2017. godine održava 33. sjednica Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope.

Integracija maloljetnih migranata, lokalna i regionalna demokratija, situacija u Kataloniji i borba protiv korupcije su glavne teme 33. sjednice Kongresa.

U okviru 33. sjednice razmatrani su i usvojeni izvještaji o stanju lokalne i regionalne demokratije u Italiji, Srbiji i Švajcarskoj. Takođe su obilježene dvije za Kongres važne godišnjice – 10-ta godina obilježavanja nedjelje evropske lokalne demokratije i 6-ta godišnjica nagrade Kongresa “Dosta!”, koja se dodjeljuje opštinama za projekte kojima se jača integracija Roma.

U radu Kongresa učestvovao je i član Delegacije Crne Gore u Kongresu – Dragoslav Šćekić, Predsjednik Opštine Berane i potpredsjednik Skupštine Zajednice opština Crne Gore,  kao i Vanja Starovlah, sekretar Delegacije.

U radu sjednice učestvovali su i mladi delegati iz svih zemalja članica, gdje je predstavnik Crne Gore, izabran na osnovu javnog poziva Kongresa, bio Darko Mrvaljević

Na marginama 33. sjednice Kongresa, članovi crnogorske delegacije su imali više bilateralnih susreta sa lokalnim i regionalnim izabranim predstavnicima iz zemalja članica Savjeta Evrope, gdje su dogovorili uspostavljanje i pravce buduće saradnje na pitanjima od zajedničkog interesa.

Delegacija je imala i sastanak sa Asocijacijom međunarodnih prijateljskih gradova NR Kine koju je predvodio King Boming (Qing Boming), generalni sekretar Asocijacije.

Tokom razgovora prisutni su se osvrnuli na predstojeću zvaničnu posjetu ove delegacije Zajednici opština Crne Gore. Imajući u vidu intenzivne međudržavne odnose Crne Gore i NR Kine, istaknut je značaj povezivanja i lokalnih zajednica kroz razmjenu znanja, iskustava i dobrih praksi. Izražena je obostrana spremnost za razvoj prijateljskih i partnerskih odnosa Zajednice opština i ove Asocijacije u cilju pripreme i realizacije zajedničkih aktivnosti na povezivanju gradova i opština dvije zemlje.

Predsjednik Šćekić je izrazio zadovoljstvo zbog najavljene posjete kineske delegacije i ukratko ih upoznao  sa uspostavljanjem saradnje Opštine Berane sa kineskim gradom Wuhan sa kojim su potpisali protokol o saradnji.

Upravo u gradu Wuhan, Asocijacija međunarodnih prijateljskih gradova NR Kine će u novembru 2018. godine organizovati veliku konfrenciju koja će okupiti više od hiljadu predstavnika lokalnih vlasti iz cijelog svijeta. Poziv će biti upućen i crnogorskim gradovima i opštinama preko Zajednice opština. 

U razgovoru sa Darkom Mrvaljevićem, šefom Tima za upravljanje projektima u Opštini Danilovgrad, prisutni su se osvrnuli i na predstojeću zvaničnu posjetu ove delegacije Opštini Danilovgrad, uz međusobnu razmjenu informacija o modalitetima buduće saradnje Danilovgrada sa opštinama i gradovima iz NR Kine. 

Delegacija Asocijacije međunarodnih prijateljskih gradova NR Kine, u organizaciji Zajednice opština Crne Gore, posjetiće Crnu Goru od 22. do 25. oktobra 2017. godine.