Obilježavanje Evropskog dana saradnje
21.09.2017

Povodom obilježavanja Evropskog dana saradnje, u Podgorici je organizovan Sajam projekata realizovanih u okviru bilateralnih i trilateralnih programa prekogranične saradnje, Jadransko-jonskom, Dunavskom i Mediteranskom transnacionalnom programu, kao i izložba fotografija koje ilustruju rezultate pojedinih projekata koji su uspješno sprovedeni na teritoriji Crne Gore.

Sajam su otvorili ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović i šef Delegacije EU u Crnoj Gori Ajvo Orav.

Ministar Pejović je podsjetio da je Crna Gora u periodu 2007-2013 veoma uspješno iskoristila mogućnosti teritorijalne saradnje i ostvarila 227 projekta vrijednosti od 38 mil.€ kroz učešće u 5 programa saradnje sa susjedskim zemljama, dva transnacionalna programa na nivou Mediterana i jugoistočne Evrope i programom namijenjenim za zemlje Jadrana. Šef Delegacije EU u Crnoj Gori Ajvo Orav je naglasio da je prekogranična saradnja suštinski  dio koncepta evropske integracije, budući da kroz načelo primjene zajedničkog znanja i sredstava, ona otvara mogućnosti za razvoj pojedinačnih zemalja. Istakao je da se, zahvaljujući svom demokratskom i proaktivnom  pristupu, Crna Gora pokazuje kao izvrstan partner u programima prekogranične saradnje.

Posjetioci sajma su imali priliku da, od predstavnika Ministarstva evropskih poslova, Zajednice opština Crne Gore i predstavnika lokalnih samouprava, državnih institucija i civilnog sektora, kao i drugih organizacija koje su učestvovale u projektima, dobiju informacije o realizovanim projektima, ali i mogućnostima koje pruža evropska regionalna i teritorijalna saradnja.

Zajednica opština je, u okviru sajma, na svojim štandovima predstavila projekte crnogorskih opština koji su finansirani iz EU sredstava. Na sajmu su predstavljeni Glavni grad Podgorica i opštine Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Danilovgrad, Žabljak, Kolašin, Kotor, Mojkovac, Nikšić, Pljevlja, Ulcinj, Herceg Novi i Šavnik.

Kategorija: