Dvadeset drugi broj biltena „Naša Zajednica“
28.12.2016

pages-from-bilten-zajednice-opstina-broj-22Iz štampe je izašao dvadeset drugi broj biltena Zajednice opština Crne Gore “Naša Zajednica”.

Bilten sadrži intervju koji je redakcija časopisa imala sa Snežanom Matijević, Predsjednicom  Opštine Tivat, kao i najznačajnije informacije i zaključke sa nedavno održane sjednice Upravnog odbora Zajednice opština. Zajednica opština je i ove godine, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Misijom OEBS-a u Crnoj Gori, realizovala Program „Najbolje prakse“, povodom kojeg je u biltenu objavljena informacija sa ceremonije dodjele nagrada za najbolje prakse u 2016. godini. Pored toga, u biltenu su objavljeni najznačajniji izvodi sa sedmog sastanka Zajedničkog savjetodavnog odbora izmđu Komiteta regiona i Crne Gore, u čijem je fokusu bila tema zaštite životne sredine i energetske efikasnosti na lokalnom nivou. Predstavljene su, takođe, i najznačajnije informacije sa regionalne konferencije „Jačanje lokalne samouprave u regionu jugoistočne Evrope“, koju su organizovali Zajednica opština i NALAS – Mreže asocijacija lokalnih samouprava u jugoistočnoj Evropi i koja je još jednom ukazala na značaj decentralizacije, kao uslova za demokratizaciju i ekonomski rast na lokalnom nivou.

U biltenu su objavljene informacije o konstituisanju radnih tijela Zajednice opština, kao i najznačajnijim aktivnostima na planu pripreme modela opštinskih propisa – Modela Odluke o komunalnoj naknadi i Modela Odluke o naknadi za korišćenje prostora za neformalne objekte, o čijem je sadržaju dat kratak osvrt. Pored toga, u biltenu su prikazani najznačajnije informacije sa održanih obuka na temu „Izrada i upravljanje projektima finansiranim iz EU fondova“, kao i „Ovlašćenja komunalne policije u kontekstu Zakona o komunalnim djelatnostima i Zakona o komunalnoj policiji“.

U biltenu je dat kratak osvrt na: jesenju sjednicu Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope; projekat „Unapređenje ljudskih prava i zaštite manjina u jugoistočnoj Evropi“, nedavno održane dvodnevne radionice posvećene uređenju prostora i izgradnji objekata na lokalnom nivou, kao i prezentaciju Informaciono računovodstvenog sistema Opštine Berane.

Nastavljajući praksu predstavljanja najznačajnijih aktivnosti iz jedinica lokalne samouprave, „Naša Zajednica“ i u ovom broju sadrži veliki broj informacija iz jedinica lokalne samouprave, čime bilten u potpunosti dokazuje svoju posvećenost najznačajnijim dešavanjima u opštinama u Crnoj Gori.

 Bilten br. 22

Kategorija: