Održan IV Regionalni kongres o povoljnom poslovnom okruženju
09.05.2016

bfcUlazak Crne Gore u BFC SEE program ozvaničen je na IV Regionalnom kongresu o povoljnom poslovnom okruženju, koji je održan danas u Podgorici, u organizaciji Ministarstva finansija Crne Gore i NALED-a iz Srbije, a uz podršku GIZ Otvorenog regionalnog fonda za modernizaciju opštinskih usluga. Skupu su prisustvovali brojni ministri  zemalja regiona, gradonačelnici, predsjednici opština i privredni lideri iz regiona.

Podgorica, Cetinje, Budva, Danilovgrad, Bijelo Polje i Žabljak, prve su crnogorske lokalne samouprave koje će ući u Program sertifikacije opština po mjeri privrede u jugoistočnoj Evropi (BFC SEE) i dobiti priliku da unaprijede poslovnu klimu u skladu sa najboljim praksama regiona i EU i pozicioniraju se na investicionoj mapi Evrope.

„Izuzetno nam je drago što se Crna Gora pridružuje BFC SEE programu, jer nastavljamo da širimo mrežu lokalnih samouprava u kojima će investitori naći pouzdane partnere. Investitori odluku o ulaganju donose posmatrajući region kao jedno tržište i zato,  jačanjem BFC SEE,  činimo sve države na ovom području atraktivnijim na globalnoj investicionoj mapi“, naglasio je Kristof Di Marko, menadžer GIZ Otvorenog regionalnog fonda, putem kojeg vlade Nemačke i Švajcarske podržavaju BFC SEE.

Trenutno više od 60 lokalnih samouprava u regionu unaprjeđuju poslovno okruženje kroz BFC program, koji nudi jasan putokaz kako da dostignu visok nivo kvaliteta usluga koje pružaju privredi i nude potencijalnim investitorima. Istraživanje po metodi tajnog kupca pokazalo je da su uslovi poslovanja u sertifikovanim opštinama 76% bolji nego u ostalim sredinama.

Od svih lokalnih samouprava iz Srbije, Hrvatske, BiH i Makedonije koje su se našle na listi najboljih Financial Timesa, čak 80% je sertifikovano po BFC SEE standardu. Cilj je da, kroz program BFC SEE, i crnogorske opštine nađu svoje zasluženo mjesto među najboljima u Evropi.

U BFC SEE regionalnoj mreži učestvuje 20 institucija i organizacija iz Srbije, Hrvatske, BiH, Makedonije i Crne Gore i doprinose jačanju regionalne saradnje i razmjene – među njima su nadležna ministarstva, privredne komore, asocijacije opština, razvojne agencije, OCD i univerziteti.

DSCN0131

Kategorija: