Konferencija o vodama Dunava – Usluge vodosnabdijevanja: od izazova do mogućnosti
10.05.2014

groupfoto

Konferencija o vodama Dunava posvećena izazovima i mogućnostima na obezbjeđivanju usluga vodosnabdijevanja održana je 7-9 maja 2014. godine u Beču. Konferenciju su organizovali Programa voda Dunava (IAWD i Svjetska banka) i Otvoreni Regionalni fond za jugoistočnu Evropu (GIZ), u saradnji sa vladama Austrije, Njemačke i Švajcarske.

Kako bi se obezbijedio adekvatan nivo kvaliteta pijaće vode koji odgovara standardima EU, neophodna je rekonstrukcija i bolje upravljanje vodovodnom i kanalizacionom mrežom u jugoistočnoj Evropi. Ovo je jedan od glavnih zaključaka Konferencije, koji predstavlja kompleksan zadatak i čija realizacija zahtijeva zajedničke aktivnosti javnih preduzeća i opština u smislu boljeg razumijevanja međusobnih potreba i mogućnosti, stvaranja zajedničke vizije i njene implementacije, uz snažnu posvećenost, vještine, profesionalizam i kreativnost u radu.

Konferenciji je prisustvovalo više od 130 stručnjaka u ovoj oblasti iz regiona Dunava, koji su razgovarali o glavnim izazovima sa kojima se suočava sektor vodosnabdijevanja i kanalizacije, kao i o preduzetim aktivnostima na tom planu. Predstavnici lokalnih samouprava, njihovih asocijacija, NALAS-a, asocijacija vodovodnih preduzeća, vodovodno-kanalizacionih preduzeća, ministarstava i regulatornih agencija su razmijenili mišljenja, prezentovali dobre prakse i diskutovali o zajedničkoj viziji o izazovima i mogućnostima u ovom sektoru.

Konferenciji su prisustvovali i predstavnici crnogorskih institucija: Ministarstva održivog razvoja i turizma, Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Udruženja vodovodnih preduzeća Crne Gore, JP Vodovod „Bistrica“ Bijelo Polje, Regionalnog vodovoda „Crnogorsko primorje i Zajednice opština Crne Gore.

Kategorija: