Predstavnici Svjetske banke u posjeti Zajednici opština Crne Gore
17.02.2014

Copy of Svjetska banka - 17.02.2014.Predstavnici Misije Svjetske banke g-đa Jing Xiong i g-din Peđa Sovilj, danas su posjeti Zajednicu opština Crne Gore. Tema današnjeg razgovara je bila stanje i planovi za sektor saobraćaja u Crnoj Gori, s posebnim osvrtom na stanje lokalne putne mreze, odnosno na nacin finansiranja poslova odrzavanja lokalnih puteva.

U vezi sa tim, saopšteno je da će Misija Svjetske banke na ovom polju biti usmjerena ka formulisanja preporuka kojima ce se identifikovati mehanizme za poboljsanje efikasnosti i finansijske održivosti u sektoru saobraćaja. Ovim preporukama će se dati smjernice prilikom formulisanja nacionalne Strategije bezbjednosti saobraćaja do 2016. godine.

Predstavnici Zajednice opština, Ljubinka Radulović, pomoćnik generalnog sekretara i Žana Đukić, savjetnik za finansiranje lokalne samouprave, su predstavili važeća zakonska rješenja u ovoj oblasti, probleme u njihovoj implementaciji, najavljene izmjene zakonskih propisa, kao i potencijalne probleme koji bi isti prouzrokovali. Posebna pažnja u razgovorima data je izvorima finanisranja lokalnih samouprava namijenjenim ovim izdacima (naknada za korišćenje opštinskih puteva, naknada za komunalno opremanje, godišnja naknada pri registraciji drumskih motornih vozila, traktora i priključnih vozila), a bilo je riječi i o pojedinim drugim aspektima finansiranja lokalnih samouprava.

Na kraju sastanka, predstavnici Zajednice opština su izrazili bezrezervnu spremnost za saradnju na ovom planu, kao i na planu svih budućih aktivnosti Svjetske banke koje su usmjerene u pravcu jačanja lokalne samouprave u Crnoj Gori.

Kategorija: