NAJAVA: Predstojeći on-line kursevi Instituta Svjetske banke: provjeri, prijavi se, nauči!
18.10.2013

Opštinske finansije: 28 Oktobar, 2013 – 20 Decembar, 2013

Ovaj program izgradnje kapaciteta će unaprijediti znanje i vještine lokalnih samouprava o opštinskim finansijama, posebno srednjih i velikih gradova. Program se odnosi na upravljanje prihodima, rashodima, opštinskom imovinom i uslugama, korišćenje spoljnih izvora finansiranja i mjerenje učinaka. Kurs će biti fokusiran na perspektivu lokalnog nivoa, a obezbijediće alate i instrumente kako da se unaprijedi upravljanje i transparentnost lokalnih finansija.

Ovaj kurs je namijenjen sljedećim ciljnim grupama: rukovodiocima/lokalnim funkcionerima; profesionalno zaposlenim u lokalnoj samoupravi koji obavljaju jednu ili više funkcija iz oblasti opštinskih finansija u zemljama u razvoju; think thanks i nacionalnim institucijama za obuke koje lokalnim samoupravama pružaju pomoć, obuke i savjetovanja.

Više informacija možete naći na sljedećem linku: http://einstitute.worldbank.org/ei/course/municipal-finances-learning-program-local-governments

 

Adresiranje ulica i upravljanje gradovima: 28 Octobar, 2013

Iako je vrlo često nedovoljno shvaćeno, adresiranje ulica je neprocjenjivo bitno sredstvo u upravljanju gradom. Pruža mogućnost za (a) kreiranje i ažuriranje mape grada koju mogu koristiti različita opštinska odjeljenja, (b) sprovođenje sistematskih istraživanja na prikupljanju ciljnih informacija o gradu, njegovim uslugama, privredi i stanovništvu i (c) uspostavljanje baze podataka o poslovnom okruženju koja je, vrlo često, nedostupna. Prikupljena informacija je povezana sa adresom, što je čini lociranom. Ova baza podataka je od ključnog značaja za zemlje sa ubrzanim rastom urbanih područja u kojima su lokalne vlasti izgubile kontrolu nad procesom urbanizacije.

Cilj ovog kursa je da podigne svijest o značaju adresiranja ulica u upravljanju gradom, pružanju usluga i održavanju, upravljanju javnom imovinom, upravljanju zemljištem, korišćenju opštinskih izvora i ekonomskom razvoju.

Više informacija možete naći na sljedećem linku: http://einstitute.worldbank.org/ei/course/street-addressing-and-management-cities

Kategorija: