Predstavnici Zajednice opština Crne Gore prisustvovali sjednici Radne grupe za izgrađivanje povjerenja u izborni proces Skupštine Crne Gore
29.07.2013

radna grupa, skupstina 29.07.2013...29.07.2013 – Predstavnici Zajednice opština Crne Gore danas su po pozivu prisustvovali sjednici Radne grupe za izgrađivanje povjerenja u izborni proces Skupštine Crne Gore.

Kako je na 27-moj sjednici Upravnog odbora Zajednice opština Crne Gore (održana 12. jula u Podgorici), u odnosu na Inicijativu ove Radne grupe za izmjenu Zakona o biračkim spiskovima, donijet zaključak da je potrebno formirati, na regionalnom i funkcionalnom nivou, grupu predstavnika Zajednice opština koja će učestvovati u radu ovog skupštinskog radnog tijela, to je Radna grupa uvažila ovaj zaključak i pozvala predstavnike Zajednice opština Crne Gore da prisustvuju današnjoj sjednici i tako daju doprinos u rješavanju pitanja biračkih spiskova.

Zajednicu opština su na današnjoj sjednici Radne grupe predstavljali:  Rajko Golubović, generalni sekretar Zajednice opština Crne Gore; Mišela Manojlović, sekretar Sekretarijata za lokalnu samoupravu Glavnog grada Podgorica; Budimir Tanjević, glavni administrator opštine Pljevlja; Svetlana Vicković, pomoćnik gradonačelnika za pravna pitanja Prijestonice Cetinje i Nenad Radunović, sekretar Sekretarijata za opštu upravu opštine Kotor.

Bila je ovo prilika da predstavnici Zajednice opština saopšte i obrazlože svoje stavove u odnosu na pitanja koja se odnose na biračke spiskove i nadležnosti u njegovom vođenju. Po njihovom mišljenju,  poslove vođenja biračkih spiskova treba zadržati na lokalnom nivou, pa su izričito protiv centralizacije ovih poslova koje, po prirodi stvari i u duhu Evropske povelje o lokalnoj samoupravi,  treba da vrši onaj nivo vlasti koji je najbliži građanima. S druge strane, članovi Radne grupe su ponovili da je zbog efikasnijeg vođenja i pojačane kontrole ažurnosti biračkog spiska, taj posao treba da radi jedan organ – MUP.

Između ostalog, na sjednici je saopšteno da će Nacrt Zakona o biračkim spiskovima ubrzo biti gotov, te da će se Zajednici opština Crne Gore, u skladu sa zakonskim odredbama, dati mišljenje i svoj stav u odnosu na predložena zakonska rješenja.

Naredna sjednica Radne grupe za izgrađivanje povjerenja u izborni proces  Skupštine Crne Gore će svoju narednu sjednicu održati u ponedjeljak 05. avgusta kojoj će prisustvovati i predstavnici Zajednice opština Crne Gore.

Izlaganje Rajka Golubovića, generalnog sekretara Zajednice opština Crne Gore

Kategorija: