Studijska posjeta „Pozitivne prakse opštinskog zaduživanja i emitovanja opštinskih obveznica u Bugarskoj”
07.06.2013

OLYMPUS DIGITAL CAMERA7. jun 2013. – U okviru projekta „Jačanje mehanizama javnih finansija na lokalnom nivou u Crnoj Gori“ koji realizuje Kancelarija UNDP u Crnoj Gori, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Ministarstvom finansija i Zajednicom opština Crne Gore, u periodu 02-06.06.2013. godine organizovana je studijska posjeta Bugarskoj.

Studijska posjeta „Pozitivne prakse opštinskog zaduživanja i emitovanja opštinskih obveznica u Bugarskoj” je četvrta u nizu studijskih posjeta koje se realizuju u okviru ovog projekata, a predstavlja nastavak serije seminara namjenjenih unapređenju kapaciteta opštinskih sekretarijata za finansije kroz obuke, obuke na radnom mjestu i razmjene iskustava sa kolegama. Učesnici studijske posjete su imali prilike da se upoznaju sa strukturom budžeta lokalnih samouprava u Bugarskoj, njihovom pripremom i izvještavanjem, finansiranjem investicionih aktivnosti, mogućnostima korišćenja sredstava operativnih programa Evropske unije, kreditnim instrumentima, funkcionisanjem Fonda za lokalne samouprave FLAG i njegovom pomoći opštinama, garancijama, kao i nizom drugih tema za koje su učesnici pokazali interesovanje.

Delegaciju Crne Gore su predstavljali: Luka Medenica, Opština Kolašin; Milovan Baždar, Opština Herceg Novi;  Slavica Terzić, Opština Pljevlja; Salih Šabović, Opština Plav; Dženana Šćekić, UNDP Crna Gora i Žana Đukić, Zajednica opština Crne Gore.

Ovom prilikom su posjećene sljedeće institucije: Nacionalna asocijacija opština Republike Bugarske, Fond za lokalne samouprave FLAG, opštine Sofija, Svištov, Belene, Stara Zagora i Gurkovo, kao i Regionalni informacioni centar u Staroj Zagori, koje su predstavnicima crnogorske delegacije priredili tople dobrodošlice i pokazali spremnost za saradnju i pomoć našim lokalnim samoupravama na putu ka Evropskoj uniji.