Studijska posjeta Švedskoj u okviru TEMPUS projekta – „Obuka javnih službenika za upravljanje obnovljivim izvorima energije u javnom sektoru Zapadnog Balkana“
20.05.2013

Recycle Building20. maj 2013. – U okviru TEMPUS projekta, povodom realizacije „Obuke javnih službenika za upravljanje obnovljivim izvorima energije u  javnom sektoru Zapadnog Balkana“ koja se odnosila na primjenu mjera i mehanizama energetske efikasnosti, u periodu od 13-17. maja 2013. godine organizovana je studijska posjeta Švedskoj. Stokholm i Kraljevski tehnički univerzitet iz ovog grada bili su domaćini studijske posjete. Domaćini su učesnicima studijske posjete, među kojima su bili i predstavnici Univerziteta Crne Gore, odnosno Mašinskog fakulteta i predstavnik Zajednice opština, omogućili bliže upoznavanje sa razvijenim sistemima, po kojima je Švedska prepoznata kao jedna od vodećih zemalja na globalnom nivou, koji se, u cilju uštede energije i smanjenja CO2, primjenjuju u gradnji novih, odnosno retrofitikaciji postojećih objekata.

Kao praktičan primjer, učesnicima studijske posjete predstavljena su naselja Royal sea port,  Nora Djurgassteden i Hammarby Stjostad. Radi se o reprezentativnim naseljima i naseljima namijenjenim socijalnom stanovanju koja su pokazatelj koliko je primjenom energetske efikasnosti u zagrijavanju i hlađenju objekata moguće: uštedjeti finansijskih sredstava, podići se životni standard njegovih stanovnika i obezbijediti da se svijest o potrebi  djelovanja u pravcu održivog razvoja ukorijeni u lokalnoj zajednici do njegove bezuslovne primjene. Grad Stokholm je obezbijedio da sva naselja imaju eko-tačke u kojima su angažovani službenici koji podučavaju stanovnike o načinima života u njima i uče ih na koji način se koriste najsavremenije tehnologije selekcije i odlaganja otpada putem vakum sistema. Osim ovih, u stanovima su ugrađeni tehnološki najnapredniji uređaji „bijele tehnike“ koji štede energiju i do nevjerovatnih 75% u odnosu na one koji se koriste kod nas.

Naredne aktivnosti iz projekta planirane su za kraj juna i odnose se na pripremu odgovarajućih akata koji će uvažiti zakonodavni okvir i potrebe zemalja učesnica u ovom projektu.

Partneri na ovom projektu, pored Mašinskog fakulteta i Zajednice opština, su:

  • Kraljevski tehnički univerzitet iz Stokholma,
  • Tehnički univerzitet iz Katalonije – Barselona,
  • Delft tehnički univerzitet iz Holandije,
  • Torinski politehnički univerzitet iz Italije,
  • Univerzitet iz Banja Luke,
  • Univerzitet Istočno Sarajevo,
  • Univerzitet Beograd,
  • Univerzitet Kragujevac,
  • Stalna konferencija gradova i opština Srbije,
  • Asocijacija opština i gradova Republike Srpske.