Sjednica Komisije za finansiranje lokalne samouprave povodom Analize stanja u finansiranju lokalnih samouprava
27.05.2013

Kom. za finansiranje 27.05.201327. maj 2013. – Kako se funkcionisanje lokalne samouprave odvija u otežanim uslovima, te kako najveći broj jedinica lokalne samouprave nije u mogućnosti da redovno servisira zakonske obaveze, to je Komisija za finansiranje lokalne samouprave Zajednice opština Crne Gore pripremila dokument Analiza stanja u finansiranju lokalnih samouprava kojim povodom je danas i održala sjednicu u Podgorici.

Činjenica je da su globalna ekonomska kriza, izmjene propisa kojima se regulišu pitanja iz domena finansija lokalnih samouprava, problemi u implementaciji pojedinih zakonskih rješenja, neefikasnost lokalnih administracija, višak zaposlenih, itd. samo su neki od razloga koji su rezultirali trenutnim stanjem u finansijama lokalnih samouprava. Na neke od ovih razloga se, na žalost, ne može uticati. No, postoje određene aktivnosti koje će na način adekvatnog normiranja i stvaranja uslova za kvalitetnu implementaciju zakonskih rješenja doprinijeti unapređenju stanja u finasijama lokalnih samouprava.

Analiza stanja u finansiranju lokalnih samouprava sadrži kratak opis problema, kao i predlog mjera za prevazilaženje najvećeg dijela problema sa kojima se lokalne samouprave suočavaju u finansiranju svojih aktivnosti.

Ovaj dokument će biti polazna osnova za zajednički sastanak koji će Ministarstvo finansija i Zajednica opština Crne Gore organizovati 31. maja 2013. godine (petak) u Podgorici (velika sala Press centra, Bulevar Josipa Broza Tita 27A), sa početkom u 14:30 časova.

Kategorija: