Okrugli sto povodom Nacrta Nacionalne strategije upravljanja otpadom
17.05.2013

I okrugli sto17. maj 2013. – Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Zajednica opština Crne Gore i projektni tim organizovali su 17. maja 2013. godine u Podgorici Okrugli sto povodom Nacrta Nacionalne strategije upravljanja otpadom. Ovaj strateški dokument je prvi rezultat projekta “Priprema i implementacija državnog i lokalnih planova upravljanja otpadom”, finansiranog od strane Evropske Unije.

Strategija je dokument koji će predstavljati osnovu za pripremu i implementaciju Državnog i lokalnih planova upravljanja otpadom, čija se izrada finansira od strane EU. Strategija će takođe podržati ažuriranje Nacionalne politike upravljanja otpadom u Crnoj Gori iz 2004. i Strateškog master plana za upravljanje otpadom iz 2005.

Cilj okruglog stola je bio da se izvršna vlast lokalnih samouprava upozna sa strateškim opredjeljenjima kao i izazovima koje ih očekuju u postizanju evropskih standarda u ovoj oblasti. Nacrt Strategije je predstavio g. Siniša Stanković, Generalni direktor Sektora za komunalni razvoj i upravljanje otpadom u Ministarstvu. On je posebno ukazao na gustinu naseljenosti i razruđenosti terena kao dodatne otežavajuće okolnosti za organizovano pružanje komunalnih usluga na teritoriji Crne Gore, ističući potrebu regionalizacije upravljanja komunalnim otpadom u cilju razionalizacije i efikasnosti obavljanja poslova u ovoj oblasti.

Drugi dio okruglog stola, koji je vodio g. Evald Spitaler, vođa projektnog tima, bio je posvećen načinu i uslovima pod kojima treba da se organizuju regionalne deponije. Takođe se diskutovalo oko optimalnog broja regionalnih deponija i učešća i načina organizovanja javnih komunalnih preduzeća.