Otvoren poziv za projekte iz MED programa na temu “Inovacije za obnovljivu energiju i energetsku efikasnost u mediteranskim regionima i gradovima”
17.02.2012

Targetirani Poziv za predloge projekata na temu “Inovacije za obnovljivu enegriju i energetsku efikasnost u mediteranskim regionima i gradovima” u okviru Mediteranskog programa otvoren je 10. februara. Poziv je otvoren do 12. aprila (do 8:00 časova, GMT+1), do kada treba predati kompletnu aplikaciju Zajedničkom tehničkom sekretarijatu programa.

Glavni cilj ovog Poziva je da se odrede i ojačaju inovativni kapaciteti mediteranskih malih i srednjih preduzeća, kao i da se podrže sprovođenja inovativnih rješenja na temu obnovljive energije i energetske efikasnosti u mediteranskim gradovima.

Ovaj targetirani Poziv je posvećen prvom i drugom prioritetu MED operativnog programa:

  • Prioritet 1: “Jačanje inovativnih kapaciteta”, uključujući širenje inovativnih tehnologija i znanja (Mjera 1.1) kao i jačanje strateške saradnje između subjekata ekonomskog razvoja i javnih institucija (Mjera 1.2);
  • Prioritet 2: “Zaštita životne sredine i promovisanje održivog razvoja” i posebno promocija obnovljivih izvora energije i unapređenje energetske efikasnosti (Mjera 2.2).

Raspoloživi fond sredstava za ovaj Poziv okvirno iznosi 18,3 miliona eura, od čega:

  • iz ERDF 15 miliona eura (8,6 M€ za Prioritet 1 i 6,4 M€ za Prioritet 2);
  • iz IPA 3,3 miliona eura (1,6M€ za Prioritet 1 i 1,7M€ za Prioritet 2) – zajednički fond za partnere iz sve 4  IPA zemlje: Albanija, BiH, Hrvatska i Crna Gora.

Trajanje projekata je najviše 36 mjeseci, a najkasnije do 30. juna 2015.

Sve potrebne informacije o ovom Pozivu kao i potrebna dokumenta za apliciranje možete naći na vebsajtu MED programa: http://www.programmemed.eu/en