Prezentacija Pravilnika o metodologiji za izradu strateških planova razvoja jedinice lokalne samouprave
07.07.2011

Ministarstvo ekonomije je, u saradnji sa Zajednicom opština Crne Gore, a povodom pripreme Pravilnika o metodologiji za izradu strateških planova razvoja jedinica lokalne samouprave, održalo drugi konsultativni sastanak sa predstavnicima lokalnih samouprava. Sastanak je održan 07.07.2011. godine u hotelu “Crne Gora” u Podgorici.

Uvodnu riječ na sastanku su imali: Rajko Golubović, sekretar Zajednice opština Crne Gore, koji je istakao značaj ovog dokumenta za ekonomski razvoj jedinica lokalne samouprave i dr Nina Vujošević, pomoćnik ministra ekonomije, koja je govorila o izmjenama Metodologije u odnosu na prvu radnu verziju, a koje su posljedica pristiglih sugestija i predloga lokalnih samouprava i dodatnih predloga od strane eksperata. Ekspertska podrška u izradi navedenog Pravilnika je obezbijeđena kroz tehničku pomoć jedinicama lokalne samouprave finansiranu od strane EU.

Prezentaciju Metodologije je izvršio Fabio Drago iz Tima za tehničku pomoć za reformu lokalne samouprave, a ostali učesnici sastanka su se veoma aktivno uključivali u diskusiju povodom ovog izuzetno značajnog dokumenta za razvoj lokalnih samouprava.

Ministarstvo ekonomije će, nakon razmatranja predloga i sugestija sa sastanka,  usaglasiti tekst Pravilnika, čije se usvajanje očekuje do kraja mjeseca. Nakon njegovog usvajanja, lokalne samouprave će biti u obavezi da u roku od šest mjeseci donesu svoje strateške planove razvoja, u čemu će imati pomoć Ministarstva ekonomije, naročito u dijelu ex ante evaluacije, ali i ekspertsku pomoć međunarodnih organizacija poput UNDP-a i GIZ-a, koje će pomoći izradu strateškog plana razvoja u po dvije opštine. Time će se u velikoj mjeri doprinijeti ostvarenju primjene Zakona o regionalnom razvoju.